Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Visszakapta fehér házi belépőjét a CNN tudósítója

2018.11.16. 16:57 Módosítva: 2018.11.16. 21:01

Egy szövetségi bíró a CNN-nek igazat adva arra utasította a Fehér Házat, hogy adja vissza a hírcsatorna tudósítójának, Jim Acostának a fehér házi sajtóakkreditációját. Acostának az után vonták vissza a belépőjét, hogy a félidős választások utáni Trump-sajtótájékoztatón szópárbajba keveredett az elnökkel, azt kérdezve, hogy a határtól még messze lévő "migránskaravánra" miért mondja Trump, hogy invázió.

Ekkor megpróbálta tőle elvenni a mikrofont egy fehér házi munkatárs, ám amikor a nő a mikrofonért nyúlt, akkor Acosta keze hozzáütődött a nő kezéhez, Trumpék ezt szándékos mozdulatnak látták, Acosta tagadta, hogy az lett volna.

A CNN ezután pert indított a belépőért, amiben a Fox is támogatta őket, ami azért érdekes, mert a CNN-t Trump ősellenségnek tekinti, a Fox viszont inkább Trump-párti. A CNN arra hivatkozva perelt, hogy alkotmányellenes Acosta kizárása. Most a bíró nem ítéletet hozott, hanem első körben egy ideiglenes belépést biztosított Acostának a Fehér Házba. Azzal indokolta ezt, hogy szerinte végül a perben amúgy is a CNN nyer majd. 

A bíró egyébként azt mondta, az ötödik alkotmánymódosítás alapján hozott döntést, nem pedig az első alapján. Ez azt jelenti, hogy a büntetőeljárási túlkapások elleni jogra hivatkozott, nem pedig a szólásszabadság jogára a döntésében, és nyitva hagyta a lehetőségét, hogy a Fehér Ház egyszer majd újra elveheti a belépőt.

Trump szigorítana a szabályokon

Pénteken délután a Fehér Házban Donald Trump újságírók előtt - Acosta ügyét kommentálva - azt mondta: az embereknek tudni kell viselkedni.

Közölte, hogy a Fehér Ház a belső szabályzat újraírására készül.

Az újságírók felháborodott kérdéseire azonban csak annyit mondott: "erről ennyit, majd meglátják, de nem lesznek túl boldogok tőle". Majd hozzátette: elkötelezettebb híve a sajtószabadságnak, mint azt bárki gondolná, de tisztességes viselkedést vár el.