Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

124 ezren tiltakoztak Franciaországban az üzemanyag adójának emelése ellen

2018.11.17. 20:40

Először szerveztek civilek tiltakozó megmozdulást Franciaországban: az üzemanyag adójának emelése ellen szombaton délután 2 ezer helyszínen több mint 100 ezren tiltakoztak - közölte a francia belügyminisztérium az MTI szerint.

Egy tüntető meghalt a francia Alpokban, amikor egy pánikba esett autós megpróbált egy útblokádon áthajtani, és több helyszínen is történtek balesetek, 47-en megsérültek.

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma nagyobb útkereszteződések, benzinkutak, bevásárló központok, repülőterek, pályaudvarok, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, valamint a párizsi körgyűrűn forgalomlassító akciókra kérték az autósokat szombat reggel 7 órától az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése miatt.

A belügyminisztérium összesítése szerint kora délután 124 ezren tiltakoztak 2 ezer helyszínen, de eddig egyetlen várost vagy gazdasági központot sem zártak le a tüntetők, az ország nem bénult le. Párizsban mintegy ötven sárga mellényes követelte a forgalom elöl lezárt Champs-Elysées sugárúton Emmanuel Macron államfő lemondását, de a elnöki hivatal elé nem jutottak el, az oda vezető utcákat hermetikusan lezárták a rendőrök.

A baleset Pont-de-Beauvoisin településen történt, ahol egy gyerekét orvoshoz szállító nő pánikba esett, és a tüntetők közé hajtott, amikor azok elkezdték ütögetni a gépkocsiját. Egy 63 éves év tüntető nő a helyszínen életét vesztette. Az autót vezető nőt őrizetbe vették. Az északi Arrasban is történt hasonló jellegű baleset, de ott az elgázolt személy nem halt meg a belügyminisztérium szerint. Eddig 47-an sérültek meg országszerte, közülük hárman súlyosan.

Grasse városában egy rendőrt gázoltak el, aki könnyebb sérülést szenvedett. A sofőrt előállították. Az incidensek nyomán országszerte 26 előállítás történt. "A tüntetés joga mindenkit megillet hazánkban, meg kell védeni, de kell valamilyen minimális szervezettséget kell adni a tüntetésnek, hogy ilyen tragédiák ne történjenek" - figyelmeztetett Christophe Castaner belügyminiszter. A kormány az elmúlt napokban nagyon óvatosan nyilatkozott, miután kiszámíthatatlan a spontán és apolitikus tiltakozás mérete, amelynek nincsenek beazonosítható vezetői.

"Nagyon figyelmesek és óvatosak leszünk, hogy a tiltakozáshoz való jogot tiszteletben tartsuk, de a közlekedési szabadságot szavatolni kell" - mondta pénteken Edouard Philippe miniszterelnök. "Tiltakozni lehet, de lebénítani az országot, amikor a mentőautóknak muszáj közlekedniük, amikor mindenki szeretne holnap közlekedni, az természetesen elfogadhatatlan" - tette hozzá. A figyelmeztetés mellett a miniszterelnök jelezte: a kormánynak nem célja "csapdát állítani a franciáknak" vagy megfizettetni velük annak a következményét, hogy milyen gépkocsit választottak.

Emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentő támogatásokat az eddigi 3 millióról mintegy 5,6 millió háztartásra terjeszti ki a kormány jövőre, így ezen a jogcímen félmillió euróval nőnek a költségvetési kiadások annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik. A legszerényebb jövedelmű autósok az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást kapnak, ha energiatakarékosabb gépjárművet vásárolnak. A kormány ígérete a kompenzálásokról és az üzemanyagáraknak az elmúlt napokban bekövetkezett csökkenése semmilyen hatással nem volt a mozgalomra, és nem tántorította el a szervezőket a szombati akciótól.

A spontán, elsősorban a Facebookon szerveződő és vezetők nélküli mozgalom láthatóan a politikai ellenzéket is meglepetésként érte: az ellenzéki politikusok szolidárisak a tiltakozókkal, de óva intenek a törvénytelen akcióktól. Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek csütörtökön és pénteken 1005 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 74 százaléka támogatja a sárga mellényesek mozgalmát, akik a francia kormány gazdaságpolitikája elleni általános elégedetlenség jelképévé váltak néhány nap alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?