Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Andrej Babis kormányfő távozását követelték Prágában

2018.11.17. 19:23

Ismét Andrej Babis cseh kormányfő lemondását követelték, ezúttal több tízezer ember tüntetett szombaton Prágában. A civil szervezetek által megszervezett tüntetés résztvevői gyakorlatilag megtöltötték a történelmi Óvárosi teret. A kormányfő ismételten közölte: nem kíván távozni hivatalából, írta az MTI.

A bársonyos forradalom évfordulója alkalmával megtartott tüntetéseket szerinte előre betervezték, és céljuk, hogy eltávolítsák őt a közéletből. A kormányfő ellenes tüntetéseket elsősorban az váltotta ki, hogy egy prágai hírportálnak sikerült Svájcban megtalálnia Andrej Babis első házasságából származó fiát, aki újságíróknak azt mondta: apja kívánságára a közelmúltban Ukrajnába és a Krím-félszigetre vitték, hogy ne tehessen tanúvallomást a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében.

A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás. A parlamenti alsóház januárban Babis képviselői mentességét is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásában. Az ifjabb Andrej Babis szintén a gyanúsítottak között van, ellene is büntetőeljárás folyik.

A fiatal Babisnak azonban nincs cseh, csak svájci állampolgársága, így a cseh hatóságok számára nehezen elérhető. A miniszterelnök a rejtett kamerával felvett nyilatkozatra reagálva azt mondta, fia pszichés megbetegedésben szenved, képtelen a tanúvallomásra, ellenőrzés alatt kel tartani, és szavainak nem lehet hinni. Szerinte fia kiránduláson volt Oroszországban, és onnan látogatott el a félszigetre. A fiatal Babis viszont csütörtökön délelőtt a Seznam Zprávy szerkesztőségének küldött e-mailban azt mondta, apja hazudik, és kapcsolatba akar lépni a cseh rendőrséggel, hogy tisztázza a helyzetet. A rendőrség később közölte: ismételten megpróbálkozott felvenni a kapcsolatot az ifjabb Babissal, de sikertelenük.

"Azért jöttünk össze, hogy kiálljunk a tisztességes Csehország mellett" - közölték a prágai tüntetés szervezői. Szerintük, a "tisztességes országokban megszokott, hogyha valaki hibázik, akkor távozik a közéletből". A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!