Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Negyvenkét halott egy menekülttábor elleni támadásban Közép-Afrikában

000 1A89M8
2018.11.17. 18:54

A Seleka lázadószervezet tagjai rátámadtak a Közép-afrikai Köztársaságban fekvő Alindao városának katedrálisára és egy közeli menekülttáborra csütörtökön. Szombati értesülések szerint több mint negyven ember vesztette életét, köztük a helyi plébános és egy másik pap is, írja az MTI.

A támadók előbb kifosztották és felgyújtották a katedrálist, majd a menekülttáborhoz mentek, ahol legkevesebb 42 emberrel végeztek, köztük két papot lőttek le.

A tábort az alapokig leégették, az emberek pedig a bozótosban, vagy a városban lévő más menekülttáborokban kerestek menedéket

- mondta egy helyi tisztségviselő.

A támadás 26 ezer menekültet űzött el a táborból, ahol 2017 májusa óta menedékre leltek. "Mindez nagy riadalmat okoz, mert ezek a menekültek eddig a lázadók és a kormányerők között született egyik megállapodás védelme alatt álltak, amit most megsértettek" - mondta erről a missio Aachen nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet elnöke.

A gyémántban gazdag, ám rendkívül szegény országban 2012 óta tart a válság: muszlim és keresztény lázadócsoportok közötti összecsapások bontakoztak ki. Az elhúzódó konfliktusos időszakot egy viszonylag nyugodt év szakította meg 2016-ban, 2017 elején azonban ismét kiújultak a viszályok az ország több városában. 

Az ENSZ szerint az ország lakosságának mintegy negyede, 1,2 millió ember veszítette el otthonát az erőszakos cselekmények következtében. 

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné váló Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere meglehetősen ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. 2013-ban a muzulmánokat támogató Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Nyitókép: Abdou Karim Meckassoua, a nemzetgyűlés muszlim elnöke elleni tüntetés Banguiban, a fővárosban, 2018. október 23-án (Florent Vergnes/AFP)