Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kitiltottak 18 szaúdit a schengeni övezetből az újságíró-gyilkosság miatt

2018.11.19. 14:47

Németország vezetésével 18 szaúd-arábiai állampolgárt tiltottak ki a schengeni övezet 26 országából, írja a Guardian. A biztonsági okokból meg nem nevezett személyek mind a Törökországban meggyilkolt szaúdi újságíró ügyével hozhatók kapcsolatba.

Dzsamál Hasogdzsit október elején gyilkolták meg Törökországban, a szaúdi konzulátuson. A Washington Post szerzője közismert volt a szaúdi királyi családdal kapcsolatos kritikáiról, és a CIA szerint a meggyilkolását nem más rendelte el, mint Salman király fia, Mohammed bin Salman herceg, amit egyelőre a herceg tagad.

Szombaton Donald Trump amerikai elnök arról beszélt, hogy hétfőn vagy kedden teljes beszámolót kap az üggyel és azzal kapcsolatban, hogy kik követték el a gyilkosságot, de hozzátette, hogy Szaúd-Arábia fontos szövetségese az Egyesült Államoknak.

Közben Szaúd-Arábia lezárta a nyomozást a gyilkossággal kapcsolatban, és egy meglehetősen furcsa szövegezésű dokumentumban írják, hogy az újságíróra kiadták a parancsot, hogy ha kell, akkor erőszakkal is, de haza kell vinni Szaúd-Arábiába.

A nyomozás megállapította, hogy a küldetés parancsnoka megegyezett a tárgyalócsoporttal és annak vezetőjével (akik a gyilkossággal kapcsolatban döntést hoztak és azt elkövették), hogy egy hamis jelentésben tájékoztatják az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettesét arról, hogy az áldozat a hazatérését szorgalmazó, sikertelen tárgyalás után elhagyta a Konzulátus épületét.

- szerepel a közleményben.

Az MTI közben azt írja, hogy Németország átmenetileg a hadiipari exportját is megszakította Szaúd-Arábiával. Philipp Jornitz, a szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy a szankciók további elemeként teljes mértékben leállították a Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari exportot. Így nemcsak a tervezett üzletekhez szükséges kiviteli engedélyek elbírálását függesztették fel, hanem a már kiadott engedélyek ügyében is eljárnak, aminek eredményeként jelenleg egyáltalán nem irányul német hadiipari export a közel-keleti arab országba. Ez azért is bátor lépés a németektől, mert Szaúd-Arábia számít az egyik legnagyobb vásárlónak a német hadiiparban, tavaly 82,5 milliárd forint értékben vettek fegyvereket tőlük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?