Az egyiptomi hatóságok gyerekeket rabolnak el és kínoznak meg

2018.11.20. 17:15

Az egyiptomi kormány haladéktalanul engedje szabadon az önkényesen fogvatartott gyerekeket, és semmisítsen meg minden büntetést, amelyet jogszerűtlen eljárás során vagy nagykorúak ügyeire szakosodott bíróság által hoztak ellenük – írja az Amnesty International (AI) a gyermekjogok világnapjára kiadott keddi közleményében.

A dokumentumban Najia Bounaim, a jogvédő szervezet észak-afrikai kampányigazgatója azt írta:

az AI 2015 óta legalább hat esetről tud – beleértve egy 12 és egy 14 éves gyermekét is –, amely során a hatóságok a fogva tartás idején kínzást is alkalmaztak, további tizenkét gyereket pedig a szervezet értesülései szerint a hatóságok elraboltak, hollétükről pedig nem adnak tájékoztatást.

Bounaim szerint a kiskorúak perében nem egyszer katonai bíróságok hoztak ítéletet. Az AI értesülései szerint legalább három gyereket ítéltek halálra ilyen perek során. Két ítéletet később megsemmisítettek, egy fellebbezésre vár.

Az AI a honlapján kiadott közleményében több gyerek esetét név szerint felsorolja; azokét, akiket kínzások segítségével akartak hamis tanúvallomásra rávenni, elsősorban arra, hogy bevallják, hogy egy terrorszervezet tagjai. A gyerekeket felnőttekkel zárják össze akár több hónapra is, ami szintén emberi jogokba ütközik. A közlemény szerint magánzárkákba zárják a kiskorúakat, sokszor az ételt is megvonják tőlük. Családtagok elmondása szerint legalább hat gyereket súlyosan megvertek, elektrosokkozták őket, és volt, hogy a végtagjaiknál fogva lógatták fel őket.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport