Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Gruevszki igazán szerencsés: Magyarország ritkán ad menekültstátuszt

2018.11.20. 15:14
Nagy szerencséje van Nikola Gruevszkinek, hogy Magyarországon menekültstátuszt kapott, mert nem osztogatják bőkezűen idehaza az ilyesmit. 2017-ben 106 fő, azaz az összes menedékkérő mindössze 3 százaléka kapott menekültstátuszt. Sőt, a volt macedón elnök abban is fehér hollónak számít, hogy egy európai országból kért magyar védelmet. Tavaly az összes menedékkérőnek mindössze 1,5 százaléka érkezett a kontinensünkről.

A Magyar Idők információi szerint Nikola Gruevszki menekültstátuszt kapott Magyarországon. A lap szerint a bevándorlási hivatal megalapozottnak találta Gruevszki félelmét, hogy hazájában politikai okokból veszélyben van az élete.

Magyarországon az a személy kaphat menekültstátuszt, aki

faji, illetőleg vallási okok, nemzetiségi -, vagy meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, avagy politikai meggyőződése miatt hazájában üldöztetést szenvedett el, vagy ilyen üldöztetéstől megalapozottan fél, jelenleg Magyarország területén tartózkodik és menekültstátusz iránti kérelmet terjesztett elő"

- írja a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapja.

A menekültstátusz a magyar állampolgárság megszerzéséig, valamint a menekültstátusz visszavonásáig illeti meg a menekültként elismert személyt, és a menekültstátuszt a menekültügyi hatóság hivatalból legalább háromévente köteles felülvizsgálni.

Nikola Gruevszki november 10-én Tiranában adta be kérelmét, és meglehetősen gyorsan döntöttek is az ügyében. 

A menekültügyi eljárás időtartama hagyományosan 60 nap, ezidő alatt sor kerül a menedékkérő személyes meghallgatására. Gruevszki ügyében úgy tűnik, gyorsított eljárást alkalmazott a hatóság, amire a törvény értelmében lehetősége van.

"Amennyiben a kérelmező a fentiek szerinti nemzetközi védelemben részesül, tartózkodási jogot kap Magyarország területén. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számos támogatást és segítséget nyújt annak érdekében, hogy az ügyfél minél hamarabb beilleszkedhessen a magyar társadalomba" – írják a hivatal oldalán, erre számíthat tehát a volt macedón elnök is.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság adatai szerint

  • 2017-ben összesen 3397, 2018 első negyedévében 342 menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, összehasonlításképp: 2016-ban 29432 volt ez a szám. 
  • 2017-ben mindössze 106 fő, azaz az összes menedékkérő 3 százaléka kapott menekültstátuszt.
  • 2017-ben az összes menedékkérő között 50 fő volt európai, mint Nikola Gruevszki, azaz az összes menedékkérőnek mindössze 1,5%-a érkezik a kontinensünkről. 2018 első negyedévében összesen három európai menedékkérő volt Magyarországon.
  • Arra vonatkozóan nem szolgáltat adatot a Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság, hogy az európai menedékkérők mely országokból érkeznek. Így azt sem lehet tudni, Gruevszkin kívül van-e Magyarországon macedón menekült.
  • A legtöbb menedékkérő Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Pakisztánból és Iránból érkezik hozzánk, és aztán az esetek nagy részében tovább is áll. A menedékkérelmek 60%-ánál meg kell szüntetni az eljárást, ami azt jelenti, hogy a menedékkérő távozik Magyarországról, a szakértők szerint jellemzően Nyugat-Európa felé.

adatvizualizáció: Szémann Tamás