Judit
2 °C
7 °C

Az osztrák kormány továbbra is elutasítja az ENSZ globális migrációs csomagját

2018.11.21. 16:51
Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian Strache alkancellár szerdán a Nemzeti Tanácsban, az osztrák törvényhozás alsóházában kiállt a koalíció az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító, korábbi kormánydöntés mellett.

Kurz - aki a kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője - a parlamenti ellenzék bírálatát nem teljesen tisztességesnek nevezte. Szavai szerint nem intenek búcsút a multilateralizmusnak azzal, ha egy szuverén állam egy multilaterális döntésnél a támogatás, az elutasítás, vagy tartózkodás mellett dönt. A bírálóit az osztrák kancellár azzal vádolta, hogy riadalmat keltenek. Elismerte, a migrációs csomag nem kötelező erejű, de úgy vélekedett: jogos arra az álláspontra helyezkedni, hogy csak olyan kötelezettséget vállaljon az ember, amit komolyan is gondol.

A kancellár kifejtette, hogy a kormány azért tartja aggályosnak a paktumot, mert az nézete szerint elmossa a védelmet kereső menekültek és gazdasági bevándorlók közti különbséget. Emellett - mint fogalmazott - már többször is tapasztalta a migrációs kérdésnél, hogy a kezdetben kisebbségben van véleményével, míg a végén azonban igazat adnak neki - tette hozzá Kurz.

Mi az osztrák lakosság szuverenitásjogait képviseljük - hangsúlyozta Strache, a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt  (FPÖ) elnöke. Ezzel az öntudatos döntéssel a választók megbízatását teljesítik - húzta alá az alkancellár. A döntő kérdés számára, hogy a migráció nem emberi jog, s nem is válhat azzá. Az ellenzékhez intézve szavait azt mondta: Hagyják abba álláspontjaikkal a másként gondolkodók ilyen módon való pellengérre állítását.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a Most listája (Liste Jetzt, korábbi nevén Pilz listája, Liste Pilz), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) is heves bírálatokkal illette a döntést.

A NEOS azt vetette Sebastian Kurz szemére, hogy lerombolja Ausztria hírnevét a nemzetközi diplomáciában. Kurz mindezt olyan módon teszi, amely véleményem szerint elsőbbséget enged országunkban a populizmusnak - jelentette ki Beate Meinl-Reisinger, a NEOS elnöke. Hozzáfűzte: a kormány döntésének indoklása kusza és meggondolatlan.

Andreas Schieder, az SPÖ külpolitikai szóvivője szerint Ausztria teljességgel szembefordul eddigi közvetítő szerepével és külpolitikájával. Kijelentette: Kurz meghajolt koalíciós partnere, a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kívánságai előtt. Jót tesz ez a koalíciós békének, de Ausztria tekintélyének a lehető legrosszabb - fűzte hozzá.

Az osztrák kormány október végén jelentette be, hogy kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából.

Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. A dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?