Árpád
-2 °C
3 °C

Nincs olyan, hogy Obama-bíró, meg Trump-bíró, független bírák vannak

2018.11.21. 22:34

Meglepő helyről érte kritika Donald Trumpot: az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója, John Roberts szerdán fakadt ki, miután az elnök ismét a szövetségi bírókat kritizálta – írja a CNN.

Nincs olyan, hogy Obama-bíró vagy Trump bíró, Bush-bíró vagy Clinton-bíró. Nincs más, csak egy csoport eltökélt bíró, akik mindent megtesznek azért, hogy minden ügyben helyesen döntsenek. A független bíróság valami olyasmi, amiért mindenkinek hálásnak kellene lennie.

– mondta Roberts szerdán válaszul arra, hogy az elnök újfent nekiment a nyugati államok egy részét, és Guamot magába foglaló Kilencedik Kerületi Fellebbezési Bíróságnak.

Trump ezúttal azon akadt ki, hogy a régió egyik bírája átmenetileg blokkolta a júniusban nagy nehezen elfogadott beutazási tilalmat. A mérgelődés közben felhozta, hogy mindig ez történik: a kilencedik kerületben elveszítenek egy ügyet, aztán elmennek a Legfelsőbb Bíróságra, és nyernek. Mint mondta, ez valamiért mindig csak itt történik, a szóban forgó bíró pedig Obama embere, de hozzátette, megígéri, hogy

ilyen többet nem fog előfordulni.

Az annak idején még Bush által kinevezett Roberts erre válaszul fogalmazta meg a gondolatait, önmagához képest elég szokatlan módon, ugyanis nem szokása reagálni az elnöki megszólalásokra. Ebben az ügyben ugyanakkor láthatóan eléggé elkötelezett, októberben egy beszédében külön kiemelte, hogy mennyire fontos a Legfelsőbb Bíróság függetlensége a többi hatalmi ágtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?