Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kutatómunka miatt életfogytiglanit kapott egy brit az Arab Emírségekben

2018.11.21. 14:37
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek szerdán az Egyesült Arab Emírségekben egy brit férfit kémkedés miatt - közölte szerdán az elítélt családja és a The National című helyi lap.

Matthew Hedgest, a Durhami Egyetem 31 éves doktoranduszát május 5-én vették őrizetbe a dubaji repülőtéren, miután két hetet töltött kutató munkával az Egyesült Arab Emírségekben. Interjúkat készített az ország kül- és biztonságpolitikájáról. Hedgest október végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az előtt viszont öt hónapon át magánzárkában tartották fogva - közölte a családja.

A család szerint Hedges bírósági meghallgatásán védője nem lehetett jelen, és az egész nem tartott tovább öt percnél.

Az ügyész szerint a tudományos kutatás csak fedőtevékenység volt, Hedges valójában külföldi kém, és erre bizonyítékaik is vannak.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter közölte: az ítélet "mélyen megdöbbentette és csalódottsággal töltötte el". Hozzátette: az ügyről az emírségek legfelső vezetésével egyeztetett, jelezvén, hogy az ítélet megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat. Hunt szerint következményei lesznek annak, ahogyan az emírségek hatóságai kezelték az ügyet.

Theresa May brit kormányfő szintén mély megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot, s azt ígérte: a legmagasabb szinten fogják megvitatni Hedges ügyét az emírségek vezetésével.

"Teljesen megdöbbentem. Nem tudom, mi tévő legyek. Matthew ártatlan" - mondta a férfi felesége, Daniela Tejada, aki jelen volt az ítélethirdetéskor.

Az emírségek törvényei szerint az életfogytiglani szabadságvesztés külföldiek esetében legfeljebb 25 év börtönt, majd deportálást jelent - közölte a The National. Az újság szerint Matthew Hedges technikai eszközeit és kutatási anyagait lefoglalják.

A dubaji hatóságok megerősítették, hogy a férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.