Judit
3 °C
7 °C

Kutatómunka miatt életfogytiglanit kapott egy brit az Arab Emírségekben

2018.11.21. 14:37
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek szerdán az Egyesült Arab Emírségekben egy brit férfit kémkedés miatt - közölte szerdán az elítélt családja és a The National című helyi lap.

Matthew Hedgest, a Durhami Egyetem 31 éves doktoranduszát május 5-én vették őrizetbe a dubaji repülőtéren, miután két hetet töltött kutató munkával az Egyesült Arab Emírségekben. Interjúkat készített az ország kül- és biztonságpolitikájáról. Hedgest október végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az előtt viszont öt hónapon át magánzárkában tartották fogva - közölte a családja.

A család szerint Hedges bírósági meghallgatásán védője nem lehetett jelen, és az egész nem tartott tovább öt percnél.

Az ügyész szerint a tudományos kutatás csak fedőtevékenység volt, Hedges valójában külföldi kém, és erre bizonyítékaik is vannak.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter közölte: az ítélet "mélyen megdöbbentette és csalódottsággal töltötte el". Hozzátette: az ügyről az emírségek legfelső vezetésével egyeztetett, jelezvén, hogy az ítélet megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat. Hunt szerint következményei lesznek annak, ahogyan az emírségek hatóságai kezelték az ügyet.

Theresa May brit kormányfő szintén mély megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot, s azt ígérte: a legmagasabb szinten fogják megvitatni Hedges ügyét az emírségek vezetésével.

"Teljesen megdöbbentem. Nem tudom, mi tévő legyek. Matthew ártatlan" - mondta a férfi felesége, Daniela Tejada, aki jelen volt az ítélethirdetéskor.

Az emírségek törvényei szerint az életfogytiglani szabadságvesztés külföldiek esetében legfeljebb 25 év börtönt, majd deportálást jelent - közölte a The National. Az újság szerint Matthew Hedges technikai eszközeit és kutatási anyagait lefoglalják.

A dubaji hatóságok megerősítették, hogy a férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?