Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Lelépett a bírósági tárgyalásáról egy korrupcióval vádolt francia bankár

2018.11.21. 06:13 Módosítva: 2018.11.21. 06:13

Megszökött a perét tárgyaló athéni bíróságról kedden egy megvesztegetéssel és pénzmosással vádolt francia bankár, Jean-Claude Oswald, írja az MTI a görög igazságügyi minisztériumra hivatkozva. A rendőrség nagy erőkkel keresi a férfit, aki a bírósági tárgyalás után megszabadult a lábán lévő elektronikus nyomkövetőtől és eltűnt.

Oswaldot bűnrészességgel vádolják fegyverkereskedő cégek és a Siemens német technológiai konszern körül kibontakozott megvesztegetési botrányokban. A francia bankár a vád szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy az érintett cégek az 1990-es években svájci bankszámlákon keresztül összesen mintegy 70 millió euró (közel 23 milliárd forint) csúszópénzt juttattak vissza görög tisztségviselőknek. A hivatalnokok biztosították számukra a kormányzati megrendeléseket, illetve egy sor hadiipari üzletet, köztük tengeralattjárók megrendelését.

Az Ekathimerini című görög újság híradása szerint Oswald mellett még 11 ember ellen emeltek vádat a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német cég által gyártott önjáró lövegek beszerzése során zsebre tett csúszópénzek ügyében.

Jean-Claude Oswaldot 2015-ben adták ki Görögországnak, miután nemzetközi elfogató parancs alapján őrizetbe vették Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. 2006 óta házi őrizetben volt.