Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Ukrajna: börtön a rágalmazásért?

2018.11.21. 16:55
Ismét előterjesztették az ukrán parlamentben azt a javaslatot, hogy vonják büntetőjogi felelősségre azt a személyt, aki a nyomtatott vagy elektronikus médiában rágalmazást tesz közzé, amiért pénzbírság, javító-nevelő munka, de akár többévnyi börtönbüntetés is kiszabható lenne - számolt be szerdán az UNIAN hírügynökség.

Az indítványt három honatya nyújtotta be, mindannyian a Petro Porosenko elnök mögött álló frakció tagjai. Egy ugyanilyen tartalmú előterjesztést fogadott el első olvasatban az ukrán parlament még 2012-ben, az oroszbarát Viktor Janukovics elnöksége idején, ami akkor országos szintű tiltakozóhullámot indított el. Lapok, tévéműsorok, internetes hírportálok - utóbbiak között az Ukrajinszka Pravda - napokig börtönablakos emblémával jelentek meg, Kijevben újságírók tüntetést szerveztek, végül az előterjesztő visszavonta az indítványt. 

A mostani javaslat előterjesztői indítványukat azzal indokolják, hogy Ukrajnában az utóbbi időben szerintük egyesek a szólásszabadságot összetévesztik a nem ellenőrzött vagy teljességgel hamis állítások kényük-kedvükre való terjesztésével. Hivatkoznak továbbá arra, hogy számos nyugati demokráciában is bűncselekménynek minősül a rágalmazás, köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban.

Az előterjesztésben rámutatnak: a közelmúltban egy parlamenti képviselőről azt a hamis vádat terjesztették el egyes tömegtájékoztatási eszközök, hogy köze van egy különösen súlyos bűncselekményhez, nevezetesen a Katerina Handzjuk herszoni aktivista halálát okozó savas merénylethez. A 33 éves aktivista nőt még július végén öntötte le egy férfi kénsavval a lakása előtt. A támadás következtében testének több mint 30 százalékán szenvedett égési sérüléseket, és november 4-én meghalt abban a kijevi kórházban, ahol a támadás óta ápolták. 

A múlt héten előzetes letartóztatásba helyezte egy ukrán bíróság Ihor Pavlovszkijt, Mikola Palamarcsuk kormánypárti képviselő volt tanácsadóját, akit az aktivista elleni merénylet megrendelésével gyanúsítanak. 

Palamarcsuk egyike annak a három képviselőnek, aki a rágalmazás büntetőjog alá vonását szorgalmazó indítványt benyújtotta.