Judit
3 °C
7 °C

A franciák is szankciókat vezettek be a Hasogdzsi-gyilkosság miatt

2018.11.22. 19:11

Szankciókat, köztük beutazási tilalmat jelentett be a francia külügyminisztérium a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán megölt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságíró meggyilkolásához köthető 18 szaúdi állampolgárral szemben. Azt is hozzátették, hogy további büntetőintézkedések várhatóak a folyamatban lévő vizsgálat eredményeinek függvényében.

Szintén csütörtökön Dánia felfüggesztette a fegyverek és katonai eszközök exportjára vonatkozó engedélyek kiadását Szaúd-Arábiának Hasogdzsi meggyilkolása, valamint a jemeni helyzet miatt. Hétfőn pedig Németország belépési tilalmat rendelt el szintén 18 szaúdi állampolgárral szemben, és leállította a fegyvereladást Szaúd-Arábiának a szaúdi kormánykritikus újságíró meggyilkolása miatt.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, amikor belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt, végül pedig azt is, hogy előre eltervezett gyilkosság történt. A gyilkossági ügyben Szaúd-Arábiában 11 ember ellen emeltek vádat az ügyben, közülük ötre halálbüntetést kért az ügyész, írja az MTI.

Az AFP közben azt írta, hogy Mohamed bin Szalmán, a gyilkosság megrendelésével gyanúsított trónörökös először hagyta el az ügy kirobbanása óta Szaúd-Arábiát.

Az egész ügy nagypolitikai következményeiről itt írtunk bővebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?