Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Dánia bekeményít Szaúd-Arábiának a Hasogdzsi-ügy miatt

2018.11.22. 09:48

Dánia felfüggesztette a fegyverek és katonai eszközök exportjára vonatkozó engedélyek kiadását Szaúd-Arábiának Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása, valamint a jemeni helyzet miatt - közölte csütörtökön a dán külügyminiszter. Anders Samuelsen elmondta, hogy a döntés az uniós külügyminiszterekkel a közelmúltban folytatott megbeszélések után született. Az engedélyezés felfüggesztése kiterjed a kettős, katonai és civil célú technológiák kivitelére is – írja az MTI.

Németország már korábban felfüggesztette a jövőbeni fegyverexport-engedélyek kiadását, és lépéseket tett minden fegyvereladás leállítására. Franciaország viszont hétfőn azt közölte, hogy hamarosan döntést hoz a szaúdi újságíró meggyilkolásával összefüggésben alkalmazandó szankciókról.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb fegyverimportőre. A királyság vezeti azt az arab katonai szövetséget, amely a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők oldalán beavatkozott a jemeni polgárháborúba, amelynek már több tízezer halottja van. 

Anders Samuelsen csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a jemeni helyzet folytatódó romlásával és Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával új helyzet állt elő. Az eddig kiadott, a fegyverek exportjának jóváhagyására született engedélyeket felfüggesztik. Donald Trump amerikai elnök szerdán méltatta Szaúd-Arábiát, mert segített csökkentetni az olajárakat, de közben fokozódott a nyomás az Egyesült Államokra, hogy léptessen életbe büntetőintézkedéseket közel-keleti szövetségesével szemben Hasodzsi meggyilkolása miatt.

A szaúdi rendszert bíráló Dzsamál Hasogdzsinak október 2-án veszett nyoma országa isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával szükséges házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Rijád eleinte azt állította, hogy az újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnhetett el, majd később azzal állt elő, hogy Hasogdzsi dulakodás közben vesztette életét a főkonzulátus épületében. A nemzetközi közvélemény határozottan elítélte a bűncselekményt, és átlátható vizsgálat lefolytatására szólította fel Rijádot, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig kijelentette, hogy Hasogdzsi meggyilkolását gondosan megtervezték.