Török lap: A CIA-nak hangfelvétele van arról, ahogy a szaúdi trónörökös kiadja a parancsot Hasogdzsi elhallgattatására

2018.11.22. 12:00

A CIA-nak hangfelvétele van arról, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös utasítást ad az ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi mielőbbi elhallgattatására

– írta csütörtökön a Hürriyet Daily News című török hírportál. A lap szerint a hangfelvétel meglétét maga Gina Haspel, az amerikai hírszerzőszerv igazgatója „jelezte" még októberben, amikor a Hasogdzsi-gyilkossággal kapcsolatban Ankarába utazott. A meglehetősen közvetett információ (egy ismert török publicista állítja meg nem nevezett forrásaira hivatkozva) szerint Haspel elárulta a törököknek, hogy a CIA lehallgatta Mohamed bin Szalmán beszélgetését testvérével, Kálid bin Szalmánnal, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetével, akik a Hasogdzsi rendszerkritikus tevékenysége miatti „kényelmetlenségek"-ről váltottak szót. Szalmán állítólag azt mondta, 

Dzsamál Hasogdzsit el kell hallgattatni, amilyen hamar csak lehet.

Hasogdzsi október 2-i meggyilkolása előtt néhány hónappal egyébként Amerikában találkozott Kálid bin Szalmánnal, aki megpróbálta rábeszélni a hazatérésre.

A jól értesült publicista, Abdulkadir Selvi szerint egy nemzetközi nyomozás

még több olyan részletet deríthet ki az ügyben, amelytől leesik az emberek álla, mert a CIA-nak több olyan hangfelvétele van, amelyről a nyilvánosság nem tud.

Selvi a törökországi nyomozás legfrissebb eredményeit ismertetve hétfőn azt írta: a szaúdi "halálbrigád" a konzulátuson arra akarta kényszeríteni Hasogdzsit, hogy küldjön el egy üzenetet a fiának, akit a hatóságok fogva tartanak Szaúd-Arábiában, különben erővel hazaviszik őt. Hasogdzsi nem volt hajlandó erre, és ez vezetett a dulakodáshoz, amelynek a végén megfojtották az újságírót.

A felvétel létét egyelőre más források nem erősítették meg, és az sem világos, hogy a némi dilemmázás után Mohamed bin Szalmán mellett teljes mellszélességgel kiálló Donald Trump egyik legfontosabb titkosszolgálati vezetőjének mi érdeke lett volna elárulni az ügyben nyomozó törököknek egy ilyen perdöntő információt.

Mohamed bin Szalmán
Mohamed bin Szalmán
Fotó: Amir Levy

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a múlt héten a Washington Postnak pont a CIA köreiből szivárogtatták ki azt a belső helyzetelemzést, ami arra a következtetésre jutott, hogy

a szaúdi trónörökös rendelte el a szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolását.

Az nem biztos, hogy kifejezetten ő adta ki az utasítást, hogy öljék meg az újságírót, de a CIA szerint meggyilkolása az ő jóváhagyásával történt. Donald Trump - a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozáshoz hasonlóan - ebben az ügyben is szembement saját titkosszolgálatával, amikor az ő asztalát is nyilván megjáró CIA-jelentés ellenére is csak annyit mondott Mohamed bin Szalmán felelősségéről, hogy "talán tudott róla, talán nem".

Mi ez a Hasogdzsi-ügy?

Rijád október eleje óta magyarázkodik egy brutális gyilkosság miatt: egy 15 fős, Szaúd-Arábiából érkezett különítmény ugyanis az ország isztambuli főkonzulátusán megkínozta és megfojtotta az emigrációban élő Dzsamál Hasogdzsit, neves ellenzéki aktivistát és publicistát, majd testét egyelőre nem tisztázott módon, de valószínűleg feldarabolták és savval oldották fel (egy másik elmélet szerint testrészeit diplomatazsákokba rejtve kicsempészték az országból). Szaúd-Arábia eleinte mereven tagadta, hogy Hasogdzsinak bármi bántódása esett volna a főkonzulátuson, majd a bizonyítékok hatására azt állította, hogy a trónörökös testőreiből és bizalmasaiból álló különítmény saját szakállára cselekedett. A balhét a halálbrigád tagjainak kell elvinnie, 11 tagot odahaza letartóztattak, ötükre pedig a szaúdi ügyész halálos ítéletet kért. 

A Hasogdzsi-ügy mögötti politikai játszmákról szóló elemzésünket itt olvashatja.  • Hírek
  • Személyi kölcsön