Judit
2 °C
7 °C

Meghalt az orosz katonai hírszerzés vezetője

2018.11.22. 05:03

Meghalt  Igor Korobov, az orosz katonai hírszerzés 63 éves főnöke, halálát súlyos betegség okozta, a halálhírt később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

Az 1956-os születésű Korobov 1985 óta dolgozott a katonai hírszerzésnél, különböző beosztásokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016 januárjában nevezte őt ki a Katonai Főcsoportfőnökségnek nevezett, nagyhatalmú titkosszolgálat vezetőjévé, és egyben az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnokává.

A katonai hírszerzés- az orosz védelmi tárca külső hírszerző szerve, és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve.

Igor Korobov
Igor Korobov
Fotó: Wikipedia

Az intézmény neve idén elsősorban a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni márciusi angliai mérgezéses merénylettel, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hollandiai központja ellen áprilisban megkísérelt állítólagos lehallgatási művelettel kapcsolatban merült fel. 

Korobovot a GU több tisztjével együtt az Egyesült Államok idén márciusban szankciókkal sújtotta a 2016-os amerikai elnökválasztásokba való orosz kibernetikai beavatkozások miatt. Oroszország tagadta ezeket a vádakat.

Az MBH Megyija nevű orosz híroldal idén október elején úgy értesült, hogy a hírszerzés kudarcai miatt Putyin elnök szeptember közepén berendelte magához Korobovot, aki a találkozó után rosszul lett. A híroldal meg nem nevezett informátorai akkor úgy vélték, hogy a tábornokot hamarosan le fogják váltani, és helyére Szergej Guzinov kerül, akit Putyin szemeként és füleként emlegettek.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?