Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Meghalt az orosz katonai hírszerzés vezetője

2018.11.22. 05:03

Meghalt  Igor Korobov, az orosz katonai hírszerzés 63 éves főnöke, halálát súlyos betegség okozta, a halálhírt később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

Az 1956-os születésű Korobov 1985 óta dolgozott a katonai hírszerzésnél, különböző beosztásokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016 januárjában nevezte őt ki a Katonai Főcsoportfőnökségnek nevezett, nagyhatalmú titkosszolgálat vezetőjévé, és egyben az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnokává.

A katonai hírszerzés- az orosz védelmi tárca külső hírszerző szerve, és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve.

Igor Korobov
Igor Korobov
Fotó: Wikipedia

Az intézmény neve idén elsősorban a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni márciusi angliai mérgezéses merénylettel, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hollandiai központja ellen áprilisban megkísérelt állítólagos lehallgatási művelettel kapcsolatban merült fel. 

Korobovot a GU több tisztjével együtt az Egyesült Államok idén márciusban szankciókkal sújtotta a 2016-os amerikai elnökválasztásokba való orosz kibernetikai beavatkozások miatt. Oroszország tagadta ezeket a vádakat.

Az MBH Megyija nevű orosz híroldal idén október elején úgy értesült, hogy a hírszerzés kudarcai miatt Putyin elnök szeptember közepén berendelte magához Korobovot, aki a találkozó után rosszul lett. A híroldal meg nem nevezett informátorai akkor úgy vélték, hogy a tábornokot hamarosan le fogják váltani, és helyére Szergej Guzinov kerül, akit Putyin szemeként és füleként emlegettek.

(MTI)