Öt éve egyszer már meglőtték, majd megkínozták, most végeztek a szíriai aktivistával

2018.11.23. 17:18

Meggyilkoltak egy nemzetközileg ismert rádiós aktivistát pénteken Szíriában. Az álarcos fegyveresek Raed ef-Fareszre a lázadók kezén lévő Idlíb tartományban csaptak le, ahol a férfi rádióállomást működtetett. A rádió egyaránt bírálta Bassár el-Aszad elnök rendszerét és a lázadókat, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezetre hivatkozva.

Az ismeretlen fegyveresek Kafranbelben, a 2013-ban amerikai pénzből alapított Radio Fresh állomás székhelyén végeztek Faresszel és a barátjával, Hamúd ed-Dzsuneiddel. Faresz az Aszad elleni, 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, majd polgárháborúba torkollott konfliktus elején tűnt ki vicces angol nyelvű tiltakozó tábláival, amelyek felhívták a közösségi médiára a nemzetközi közvélemény figyelmét.

A rajzok bírálták Aszadot, szövetségesét, Iránt és a nyugati hatalmakat, amelyeket úgy ábrázolt, hogy válaszul a válságra éppen kiárusítják a szíriai kisembereket. Ugyanígy bírálta a káoszban fejüket felütő dzsihadistákat is. 2013-ban szimpátiatüntetéseket szervezett a bostoni pokolgépes merényletek áldozatainak támogatására. Faresz közzétett fényképeket és videoklippeket is kafranbeli áldozatokról, a lázadó kézen lévő szíriai országrészben folyó életről, ahová külföldi újságíróknak túl veszélyes eljutniuk.

Faresz 2014-ben túlélt egy merényletkísérletet, amikor egy fegyveres férfi mellbe lőtte. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló fegyveresek is elrabolták és megkínozták. A rádióállomáson fegyveresek házkutatást tartottak, és a kormány légitámadásának is a célpontja volt az épület. A pénteki merénylet elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport