Judit
3 °C
7 °C

Francia harci repülők, drónok, helikopterek és katonák akcióztak Maliban

2018.11.24. 08:49

A Katibat Macina nevű, az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő mali dzsihadista csoport legalább 30 tagját, és vélhetően vezetőjét megölték francia terrorellenes alakulatok Maliban - közölte a francia védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az akciót péntekre virradóra hajtották végre harci repülők, drónok, helikopterek és szárazföldi csapatok összehangolt műveletében - idézte az MTI. 

A dzsihadista csoport vezetője, Hamadun Kúffa is vélhetően a halottak között van - közölte Florence Parly francia védelmi miniszter a Twitter mikroblogon. "A végrehajtott művelet súlyos csapás a kifejezetten brutális terrorista szervezetre, amely számtalanszor vett célba civileket és a mali állam fennhatóságának jelképeit" - tette hozzá.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben Barkhane hadműveletének keretében, amely 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban, ahol Franciaország mintegy 1600 fős kontingenst állomásoztat, az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá. Párizs válaszul 2013-ban elindította a Barkhane elődjének számító Serval fedőnevű hadműveletet, és visszaszorította a szélsőségeseket, akik azonban az utóbbi időkben ismét új erőre kaptak és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali hadsereg és az ENSZ-erők ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?