Judit
2 °C
7 °C

Mostantól a 18 éven aluliak is vehetnek fogamzásgátlót Ruandában

2018.11.24. 08:31

Törvénymódosítással teszik elérhetővé a 18 éven aluliak számára az óvszert és a fogamzásgátlót Ruandában - közölte Édouard Ngirente ruandai kormányfő.

A hatályos ruandai törvények értelmében a fiatalok csak szülői hozzájárulással, illetve kísérettel férhetnek hozzá fogamzásgátlóhoz, miközben ők vannak leginkább kitéve a nem kívánt terhességnek - mondta a miniszterelnök újságíróknak az MTI szerint. 

Ngirente elismerte, hogy a jelenlegi jogszabályok akadályt gördítenek a családtervezés népszerűsítése elé, és hogy a fiatalok és a szülők egyaránt változást akarnak.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyezte, hogy a törvénymódosítást azonban ellenzi mások mellett a ruandai katolikus egyház.

A ruandai egészségügyi minisztérium statisztikái szerint 2016-ban 17 ezer volt a fiatalkorú terhességek száma, ami részben a fogamzásgátlókhoz való korlátozott hozzáférésből fakad.

Kigali 2050-re csaknem felére akarja csökkenteni az afrikai ország termékenységi rátáját, az egy nőre jutó 4,2 gyermeket 2,3-ra.

Hivatalos demográfiai tanulmányok szerint Ruanda népessége a duplájára nőtt az utóbbi évtizedekben: az 1978-as 4,8 millióról 2012-re 10,5 millióra emelkedett, előrejelzések szerint 2032-re pedig elérheti a 16,3 milliót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?