Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nincs megállapodás Mexikó és az Egyesült Államok között a menedékkérők ügyében

2018.11.25. 08:10

Cáfolta azokat a híreket a hamarosan hivatalba lépő mexikói belügyminiszter, hogy megállapodtak volna Amerikával a menedékkérők ügyében. Korábban a Washington Post írt arról, hogy a két ország megegyezett, hogy a menedékkérők a jövőben Mexikóban várjanak, ameddig elbírálják az ügyüket, de ezt most cáfolt Olga Sanchez Cordero belügyminiszter  a Reutersnek.

A két fél egyelőre csak tárgyal egymással, de a Zoe Robledo belügyminiszter-helyettes szerint valóban vannak olyan tervek, hogy az Amerikába tartó közép-amerikai menekülteket Mexikóban tartsák, és munkát adjanak nekik például az összeszerelő üzemekben, ahol óriási a munkaerőhiány.

A nemrég megválasztott mexikói elnök, a baloldali Lopez Obrador célja többek között, hogy több munkahelyet és jobb életkörülményeket teremtsen Mexikóban, ezzel is csökkentve az Észak-Amerikára nehezedő migrációs nyomást, cserébe viszont arra kéri Donald Trumpot és a kanadai kormányt, hogy fejlesztési beruházásokkal segítsék Mexikót.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy Trump "Maradj Mexikóban" fantázianévvel igyekszik leszámolni azzal az eljárással, hogy a menekültek menedékkérelmét az Egyesült Államokban bírálják el, és ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy üldöztetés áldozata, akkor Mexikóban kell kivárnia a kérelme elbírálását.