Judit
3 °C
7 °C

Nincs megállapodás Mexikó és az Egyesült Államok között a menedékkérők ügyében

2018.11.25. 08:10

Cáfolta azokat a híreket a hamarosan hivatalba lépő mexikói belügyminiszter, hogy megállapodtak volna Amerikával a menedékkérők ügyében. Korábban a Washington Post írt arról, hogy a két ország megegyezett, hogy a menedékkérők a jövőben Mexikóban várjanak, ameddig elbírálják az ügyüket, de ezt most cáfolt Olga Sanchez Cordero belügyminiszter  a Reutersnek.

A két fél egyelőre csak tárgyal egymással, de a Zoe Robledo belügyminiszter-helyettes szerint valóban vannak olyan tervek, hogy az Amerikába tartó közép-amerikai menekülteket Mexikóban tartsák, és munkát adjanak nekik például az összeszerelő üzemekben, ahol óriási a munkaerőhiány.

A nemrég megválasztott mexikói elnök, a baloldali Lopez Obrador célja többek között, hogy több munkahelyet és jobb életkörülményeket teremtsen Mexikóban, ezzel is csökkentve az Észak-Amerikára nehezedő migrációs nyomást, cserébe viszont arra kéri Donald Trumpot és a kanadai kormányt, hogy fejlesztési beruházásokkal segítsék Mexikót.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy Trump "Maradj Mexikóban" fantázianévvel igyekszik leszámolni azzal az eljárással, hogy a menekültek menedékkérelmét az Egyesült Államokban bírálják el, és ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy üldöztetés áldozata, akkor Mexikóban kell kivárnia a kérelme elbírálását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?