Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Svájcban arról döntöttek, hogy a törvényeik legyenek-e az elsők a nemzetközi szerződések helyett

2018.11.25. 11:37 Módosítva: 2018.11.25. 15:46

A szavazók döntő többsége elutasította a vasárnap Svájcban tartott népszavazáson azt a kezdeményezést, hogy a hazai jog élvezzen elsőbbséget a nemzetközi joggal szemben, jelentette az SRF svájci közszolgálati rádió és televízió. Az előzetes eredmények szerint a szavazók 63 százaléka nemet mondott a jobboldali Svájci Néppárt által felkarolt kezdeményezésre, amely az alkotmányba emelte volna a svájci jog elsőbbségét.

Korábban írtuk: Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban arról, hogy legyen-e elsőbbsége a hazai jognak a nemzetközivel szemben. Ha az igenek győznek, akkor ez az elv bekerül az alkotmányba, és a hazai törvényeknek egyértelmű elsőbbségük lesz.

Támogatói szerint ez megerősíti az ország szuverenitását, a felvetés bírálói szerint viszont jelentősen rontja viszonyát a világ többi részével.

A javaslat szerint, ha a hazai törvények összeütközésbe kerülnek a nemzetközi szerződésekkel, akkor változtatni kell az ország nemzetközi kötelezettségein, hogy ezek a szerződések összhangba kerüljenek a törvényekkel. Ha Svájcnak nem sikerül megállapodnia nemzetközi partnereivel a változtatásban, akkor az országnak ki kell lépnie abból a szerződésből, olvasható az „önrendelkezési kezdeményezés" című javaslatban.

A támogatók úgy vélik, hogy az ország hagyományos semlegessége és különállása meggyengült a sok nemzetközi megállapodáshoz való csatlakozással például a környezetvédelem, a rendőrségi együttműködés, a légi közlekedés és a kereskedelem területén. Az előterjesztők élére a jobboldali Svájci Néppárt állt, amely úgy véli, hogy a sok nemzetközi megállapodás gyengíti az ország hagyományát a közvetlen demokrácia gyakorlásában is, vagyis abban, hogy az országban nagyon gyakran rendeznek népszavazást.

A társadalmi vita az ország szuverenitásáról már egy jó ideje folyik, de az utóbbi években felerősödött, különösen az Európai Unióval fennálló viszony miatt, írja az MTI.

A javaslatot azonban sokan ellenzik: maga a kormány is, amelyben pedig két minisztere ül a Svájci Néppártnak, üzleti csoportok, és majdnem minden más párt. Szerintük ha az igenek győznek, akkor Svájcnak fel kell mondania sok nemzetközi szerződését, és csorbát szenvednek az emberi jogok, a döntést pedig megsínyli a gazdaság is.

Az előzetes felmérések szerint valószínűleg a nemek győznek a referendumon, mert a megkérdezettek 58-61 százaléka nem támogatta a változtatást.

A vasárnapi népszavazáson arra a kérdésre is választ kell adniuk a svájciaknak, hogy kaphatnak-e állami támogatást azok a gazdák, aki engedik, hogy teheneik, kecskéik szarvat növesszenek.