Árpád
-2 °C
4 °C

Svájcban arról döntöttek, hogy a törvényeik legyenek-e az elsők a nemzetközi szerződések helyett

2018.11.25. 11:37 Módosítva: 2018-11-25 15:46:10

A szavazók döntő többsége elutasította a vasárnap Svájcban tartott népszavazáson azt a kezdeményezést, hogy a hazai jog élvezzen elsőbbséget a nemzetközi joggal szemben, jelentette az SRF svájci közszolgálati rádió és televízió. Az előzetes eredmények szerint a szavazók 63 százaléka nemet mondott a jobboldali Svájci Néppárt által felkarolt kezdeményezésre, amely az alkotmányba emelte volna a svájci jog elsőbbségét.

Korábban írtuk: Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban arról, hogy legyen-e elsőbbsége a hazai jognak a nemzetközivel szemben. Ha az igenek győznek, akkor ez az elv bekerül az alkotmányba, és a hazai törvényeknek egyértelmű elsőbbségük lesz.

Támogatói szerint ez megerősíti az ország szuverenitását, a felvetés bírálói szerint viszont jelentősen rontja viszonyát a világ többi részével.

A javaslat szerint, ha a hazai törvények összeütközésbe kerülnek a nemzetközi szerződésekkel, akkor változtatni kell az ország nemzetközi kötelezettségein, hogy ezek a szerződések összhangba kerüljenek a törvényekkel. Ha Svájcnak nem sikerül megállapodnia nemzetközi partnereivel a változtatásban, akkor az országnak ki kell lépnie abból a szerződésből, olvasható az „önrendelkezési kezdeményezés" című javaslatban.

A támogatók úgy vélik, hogy az ország hagyományos semlegessége és különállása meggyengült a sok nemzetközi megállapodáshoz való csatlakozással például a környezetvédelem, a rendőrségi együttműködés, a légi közlekedés és a kereskedelem területén. Az előterjesztők élére a jobboldali Svájci Néppárt állt, amely úgy véli, hogy a sok nemzetközi megállapodás gyengíti az ország hagyományát a közvetlen demokrácia gyakorlásában is, vagyis abban, hogy az országban nagyon gyakran rendeznek népszavazást.

A társadalmi vita az ország szuverenitásáról már egy jó ideje folyik, de az utóbbi években felerősödött, különösen az Európai Unióval fennálló viszony miatt, írja az MTI.

A javaslatot azonban sokan ellenzik: maga a kormány is, amelyben pedig két minisztere ül a Svájci Néppártnak, üzleti csoportok, és majdnem minden más párt. Szerintük ha az igenek győznek, akkor Svájcnak fel kell mondania sok nemzetközi szerződését, és csorbát szenvednek az emberi jogok, a döntést pedig megsínyli a gazdaság is.

Az előzetes felmérések szerint valószínűleg a nemek győznek a referendumon, mert a megkérdezettek 58-61 százaléka nem támogatta a változtatást.

A vasárnapi népszavazáson arra a kérdésre is választ kell adniuk a svájciaknak, hogy kaphatnak-e állami támogatást azok a gazdák, aki engedik, hogy teheneik, kecskéik szarvat növesszenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?