Árpád
-2 °C
3 °C

Gáztámadással vádolja a felkelőket a szíriai kormány

2018.11.25. 12:32 Módosítva: 2018-11-25 15:40:43

50 ember került kórházba a szíriai Aleppo városában, miután a kormányerőkkel harcoló felkelők gáztámadást hajtottak végre a városban - ezt állítja a szír kormánysajtó. Az állami média beszámolója szerint szombaton többen is légzési nehézségekkel és látási problémákkal kerültek kórházba. Az orvosok szerint többen kritikus állapotban vannak, a sérültek között gyerekek is vannak. 

A gáztámadásról a londoni székhelyű, a szír kormánnyal kritikus Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezet is megerősítette. Szír ellenzékiek és a felkelők vezetői viszont tagadják, hogy ők vetettek volna be vegyi fegyvert. A felkelők parancsnoka, Abdel-Szalam Abdel-Razek a Twitteren azt írta, csapatainak nincsenek is meg a szükséges eszközei, hogy gáztámadást indítsanak és azzal vádolta a kormányerőket, hogy ők indították a támadást, amit igyekeznek a felkelőkre kenni. A felkelők szóvivője, Muszafa Szedzsari is azzal vádolta a kormányt, hogy ezzel a támadással akarja aláásni a tűzszünetet. 

Szíria északi részén, Ibdil tartományban még zajlanaka a harcok, annak ellenére, hogy hivatalosan tűzszünet van a kormányelők és a felkelők között.  Szombaton a kormány bombázásainak a tartományban 9 civil, köztük hét gyermek esett áldozatul, írta a Guardian.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint orosz harci repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a gáztámadásért felelőssé tett szélsőségesek tüzérségi állásai ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?