Árpád
-2 °C
4 °C

ENSZ: Az otthon a legveszélyesebb a nők számára

2018.11.26. 16:56 Módosítva: 2018-11-26 17:48:12

Világszerte növekszik a nők ellen élettárs vagy rokon által elkövetett gyilkosságok száma egy, az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala által hétfőn közzétett jelentés szerint, ami úgy fogalmaz, hogy az otthon számít a legveszélyesebbnek a nők számára – írja az MTI.

A hivatal adatai szerint tavaly körülbelül 50 ezer nőt gyilkolt meg korábbi vagy jelenlegi élettársa vagy családtagja a világon, ami azt jelenti, hogy

naponta átlagosan 137 nőt, vagyis óránként hatot gyilkolt meg valamelyik hozzátartozója.

Jurij Fedotov, a hivatal főigazgatója jelentésében azt írta, hogy a gyilkosságok áldozatainak nagy többsége férfi, de a nemi egyenlőtlenségért, a diszkriminációért és a negatív sztereotípiákért továbbra is a nők fizetik a legnagyobb árat.

A beszámoló szerint sok nőt élettársa ölt meg, míg mások az úgynevezett becsületgyilkosságoknak, vagy a hozományvitáknak estek áldozatul, emellett pedig arra is rámutatott, hogy az élettársak vagy családtagok által elkövetett gyilkosságok nem egyszeri támadások, hanem a korábbi otthoni bántalmazás betetőzésének eredményei.

Az UNODC-jelentés határozottabb fellépést sürget a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben, beleértve a rendőrség, az orvosok és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés fokozását, és speciális támogató szolgáltatások létrehozását a veszélyeztetett nők számára. 

Hétfőn egyébként a francia kormány is hasonló kimutatást közölt, mely szerint Franciaországban tavaly

  • 109 nőt ölt meg a párja vagy a volt társa, ami azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik nap így hal meg egy nő,
  • emellett pedig 25 gyerek is életét vesztette tavaly a szülei közötti erőszak miatt

Franciaországban évente 220 ezer nőt bántalmaz a párja vagy a volt társa, és naponta 250 nőt erőszakolnak meg, a francia nők harmadát pedig már legalább egyszer érte szexuális bántalmazás a munkahelyén. Az országban egyébként kedden indul majd el egy internetes oldal, ahol bárki bejelenthet szexista vagy szexuális erőszakot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?