Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

ENSZ: Az otthon a legveszélyesebb a nők számára

2018.11.26. 16:56 Módosítva: 2018.11.26. 17:48

Világszerte növekszik a nők ellen élettárs vagy rokon által elkövetett gyilkosságok száma egy, az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala által hétfőn közzétett jelentés szerint, ami úgy fogalmaz, hogy az otthon számít a legveszélyesebbnek a nők számára – írja az MTI.

A hivatal adatai szerint tavaly körülbelül 50 ezer nőt gyilkolt meg korábbi vagy jelenlegi élettársa vagy családtagja a világon, ami azt jelenti, hogy

naponta átlagosan 137 nőt, vagyis óránként hatot gyilkolt meg valamelyik hozzátartozója.

Jurij Fedotov, a hivatal főigazgatója jelentésében azt írta, hogy a gyilkosságok áldozatainak nagy többsége férfi, de a nemi egyenlőtlenségért, a diszkriminációért és a negatív sztereotípiákért továbbra is a nők fizetik a legnagyobb árat.

A beszámoló szerint sok nőt élettársa ölt meg, míg mások az úgynevezett becsületgyilkosságoknak, vagy a hozományvitáknak estek áldozatul, emellett pedig arra is rámutatott, hogy az élettársak vagy családtagok által elkövetett gyilkosságok nem egyszeri támadások, hanem a korábbi otthoni bántalmazás betetőzésének eredményei.

Az UNODC-jelentés határozottabb fellépést sürget a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben, beleértve a rendőrség, az orvosok és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés fokozását, és speciális támogató szolgáltatások létrehozását a veszélyeztetett nők számára. 

Hétfőn egyébként a francia kormány is hasonló kimutatást közölt, mely szerint Franciaországban tavaly

  • 109 nőt ölt meg a párja vagy a volt társa, ami azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik nap így hal meg egy nő,
  • emellett pedig 25 gyerek is életét vesztette tavaly a szülei közötti erőszak miatt

Franciaországban évente 220 ezer nőt bántalmaz a párja vagy a volt társa, és naponta 250 nőt erőszakolnak meg, a francia nők harmadát pedig már legalább egyszer érte szexuális bántalmazás a munkahelyén. Az országban egyébként kedden indul majd el egy internetes oldal, ahol bárki bejelenthet szexista vagy szexuális erőszakot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport