Natália
1 °C
7 °C

Nem tudták megakadályozni a brexites tárgyalásokat a külföldön élő britek

2018.11.26. 12:08

Nem fogadható el az Egyesült Királyságtól eltérő uniós tagállamokban lakóhellyel rendelkező brit állampolgárok kérelme aBrexit-tárgyalások megkezdésére felhatalmazó határozat megsemmisítése iránt - írta az MTI az Európai Unió Bíróságának döntésére hivatkozva.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék megállapította, hogy az Európai Unió Tanácsának megtámadott határozata nem gyakorol hatást a keresetet benyújtó tizenhárom brit állampolgár jogi helyzetére.

Az Egyesült Királyságon kívül, de uniós tagállamokban lakóhellyel rendelkező tizenhárom brit állampolgár azt kérte az Európai Unió Törvényszékétől, hogy semmisítse meg az Európai Unió Tanácsának azon határozatát, amely felhatalmazást ad az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről, azaz a Brexitről szóló tárgyalások megkezdésére.

A kérelmezők egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy - mivel külföldön élnek - a népszavazáson nem gyakorolhatták a választójogukat, valamint a megtámadott határozat közvetlen következményekkel jár az uniós szerződésből eredő jogaikra. Ezenkívül megjegyzik, hogy a megtámadott határozat nem foglalja magában az "uniós polgár" jogállásuk megtartásának biztosítására irányuló célt, a kilépési eljárás pedig alkotmányos felhatalmazás hiányában semmis.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?