Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Több menekült önként visszatért hazájába az amerikai határról

2018.11.28. 20:12

Több tucat közép-amerikai menekült tért vissza szerdán önkéntes alapon hazájába, miután két hete próbáltak sikertelenül átjutni az amerikai-mexikói határon. Az emberek 105 fős csoportját a mexikói szövetségi rendőrség egyik repülőgépével szállították haza – írja az MTI.

A hatóság nem pontosította, mely országokba vitték vissza a menedékkérőket, az ugyanakkor biztos, hogy a Tijuana mexikói határvárosban veszteglő menekültkaraván jelentős részben hondurasi menedékkérőkből áll.

A határt hétfőn nyitották újra azután, hogy vasárnap lezárták, miután a közép-amerikai menekültkaravánból több százan megjelentek a határnál, és tüntetni kezdtek azért, hogy gyorsabban bírálják el a kérelmüket.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn egyébként felszólította Mexikót, hogy bármilyen áron küldje vissza származási országukba azokat, akik megpróbálnak az Egyesült Államok területére belépni, és a határ tartós lezárásával fenyegetett.

Időközben egyre rosszabbra fordulnak a körülmények a menekültszállásként szolgáló Benito Juarez sportlétesítményben, ahol jelenleg 5800 embert szállásoltak el a szabad ég alatt. Nincs elegendő mellékhelyiség, illetve mosdási lehetőség sem, és az is nehezíti a helyzetet, hogy folyamatosan érkeznek újabb emberek Tijuanába.

A menekültek kedden azzal a kéréssel fordultak az amerikai hatóságokhoz, hogy naponta több menedékkérelmet fogadjanak és dolgozzanak fel. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint naponta 30-70 kérelmet bírálnak el, hozzávetőleg kétezer beadványt még nem dolgoztak fel, ami azt jelenti, hogy hónapokig elhúzódhat a várakozási idő.