Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Hollandiában non-stop imával védik a templomba fogadott menekült családot

2018.11.28. 10:18

Egy hónapja tartó folyamatos istentisztelettel próbálják megakadályozni egy holland protestáns templomban egy bevándorló család kitelepítését.

A hágai Bethel protestáns templomban azért tart már több mint 700 órája, október 26. óta az istentisztelet, mert egy holland törvény előírja, hogy a hatóságok nem léphetnek be egy templomba, ahol ima zajlik. Márpedig a templom csernokában húzta meg magát a kiutasítástól tartó Tamrazyan-család. Tamrazyanék 2009-ben menekültek el Örményországból, ahol az apa politikai aktivitása miatt nem érezték magukat biztonságban.

Az elmúlt három évben a Gereformeerde Kerk (GKV) templom tagjai voltak a partmenti Katwick településen, és egy helyi, menedékkérőknek fenntartott központban laktak. Szeptember közepén tudta meg a család, hogy kitoloncolási parancs van érvényben ellenük, ekkor kezdtek segítséget keresni, végül a templomukban kerestek menedéket. Ez azonban nem jelentett teljes védelmet, ezért lépett közbe a hágai templom, és megszervezte a 0-24-es istentiszteletet.

Közben a holland vallási közösség tagjai támogató üzeneteket és képeket posztoltak az istentiszteletről, valamint felhívták a figyelmet a család kálváriájára. Axel Wicke, a Bethel templom lelkésze a hírt közlő Euronewsnak elmondta, hogy elárasztották őket az országból és a világ minden tájáról érkező támogató üzenetek, majd hozzátette,

nagyon sok embernek elege van a háború és az elnyomás elől menekülő emberek démonizálásából.

Az most már ötödik hetébe lépő istentisztelethez továbbra is keresnek önkéntes lelkészeket. Theo Hettema protestáns vezető a Facebookon tette közzé felhívását, melyben arról írt, hogy az istentiszteletnek valószínűleg egy ideig folytatódnia kell, és hogy különösképpen "éjszakai baglyok jelentkezését várják".