Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.87%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.09%

Törvény lett Salvini olasz migrációs csomagja

2018.11.28. 23:33

Törvényerőre emelkedett a Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett migrációs-biztonsági csomag, miután a római parlament alsóháza végleges voksát adta rá szerdán - írja az MTI.

A képviselők közül 396-an szavaztak igennel, 99-en mondtak nemet. A migrációs-biztonsági intézkedéseket a Matteo Salvini vezette Liga, a szintén kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szavazataival fogadták el. Az eredményt a Matteo Salvini vezette Liga frakciója lelkes kiáltásokkal fogadta. Az M5S 14 képviselője nem vett részt a szavazáson nem értve egyet a migrációs szigorításokkal. A nemmel szavazó ellenzéki Demokrata Párt (PD) balközép erő frakciótagjai tiltakozásként fehér maszkot viseltek az arcukon, mivel szerintük a Salvini-rendelet "arc nélküli láthatatlanokat" teremtett, megvonva a védelmet a migránsoktól a humanitárius menedékkérelmi rendszer szigorításával. 

Ez volt a Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomagról tartott utolsó szavazás az olasz parlamentben: a felsőház november 7-én bizalmi szavazással támogatta, és ugyanígy járt el most a képviselőház is, amely már kedden igent mondott arra, hogy bizalmi szavazásra bocsássák a rendeletet. Utóbbi szabad utat adott a törvény életbe léptetésének, amelyet most ismetelten megerősítettek.

Matteo Salvini korábban forradalminak nevezte az M5S-Liga kormány új migrációs-biztonsági rendelkezéseit. Ennek az Olaszországba érkező vagy már itt tartózkodó migránsokra vonatkozó főbb pontjai a következők:

  • bővítették a biztonságosnak tartott államok listáját, amelynek polgárai nem jogosultak menedékjogra,
  • szigorították a humanitárius okokból adható menekültstátusz feltételeit,
  • az olasz hatóságok az eddiginél szigorúbban lépnek fel a bűncselekményt (többek közt nemi erőszakot, drogkereskedelmet, rablást) elkövető bevándorlókkal szemben,
  • meghosszabbították az illegális vagy más miatt kiutasítandó migránsok táborban tartásának idejét,
  • szigorították az olasz állampolgárság megszerzésének feltételeit.    

Az új törvény törvény pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki menedékjogot humanitárius okokból.Az kérhet ilyen státuszt, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak, természeti katasztrófa áldozata, valamint ha orvosi kezelésre szorul vagy más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki az olasz hatóságok. Ezekben az esetekben is legfeljebb egy évre szóló engedély adható.