Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Álnéven temették el a krími tömeggyilkos tinit

2018.11.29. 09:17

Csaknem félmillió forintnak megfelelő összeget adakoztak annak az asszonynak, akinek 18 éves unokája húsz embert megölt, ötvenet megsebesített iskolájában a Krím-félszigeten október közepén. Az egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területen történt lövöldözés – amelynek végén a fiú magával is végzett a könyvtárban – az orosz elnök szerint a globalizáció terméke, és annak, hogy „a közösségi hálón nincsenek a fiatalok számára fontos, hasznos és érdekes tartalmak”. Vlagyimir Putyin szerint valahol a fiú is áldozat: annak áldozata, hogy alkoholista apjának, és az Oroszországban betiltott Jehova Tanúival kapcsolatban álló anyjának nem kellett, ezért nevelte őt nagyanyja. 

Az összeadott pénzből az asszony a gyilkos unoka temetését akarta lebonyolítani, de a 360.ru cikke szerint erre nem kerülhet sor, mert a hatóságok nem adták ki a holttestet és fiktív név alatt, – az Oroszországban ritkábban alkalmazott –hamvasztás után eltemették anélkül, hogy a helyet közölnék a hozzátartozókkal. Az utólagos pszichiátriai elemzés szerint Vlagyiszlav Roszljakov skizofrén volt, szuicid és környezetére veszélyes hajlammal, de erre sem az iskola, sem a nagymama nem figyelt fel.

A Komszomolszkaja Pravdának nyilatkozva az asszony elmondta, hogy megvált minden tárgytól, amelyhez unokájának köze volt, és eddigi – unokájával megosztott egyszobás – lakhelyét is feladta, mert nem érezte magát biztonságban. Új helyet is nehezen talált az őt ért fenyegetések miatt.

„Annyira szégyellem. Annyi ember meghalt és megsebesült...Igen, Vlagyik zárkózott volt, főleg a középiskola óta. Amikor még egészen kicsi volt, nagyon cserfes volt...Ahogy idősödött egyre zárkózottabb lett. Szerződéssel a hadseregbe akart menni, nem szeretett itt lenni” – mesélte a nagymama. 

A hatóságok szerint nem terrorakció volt a tragédia, és úgy tűnik, a fiú társak nélkül készítette elő és hajtotta végre. Igaz, a félsziget kormányzója szerint nem egyedül tervelte ki az akciót, ennek érdemi bizonyítékára azonban nem bukkantak. Felmerült viszont a lőszerbolt dolgozóinak felelőssége, mivel jelenteniük kellett volna, hogy az alig 18 éves fiú több száz lőszert vásárol, ami legális vadászathoz is indokolatlan mennyiség lett volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!