Árpád
-2 °C
4 °C

Szívrohamot kapott a rakétapánik miatt egy férfi Hawaiion, perli az államot

2018.11.29. 09:30

Ballisztikus rakéta fenyegeti Hawaiit. Azonnal keressen menedéket. Ez nem egy gyakorlat

- ezt az üzenetet kapta a telefonjára még januárban egy amerikai férfi, James Sean Shields, miközben a barátnőjével autózott az egyik strandra Hawaiin. Most mindketten beperelték az államot és a vészüzeneteket kezelő helyi társaságot. 

Az illetékes bírósághoz eljuttatott dokumentum szerint az üzenet miatt a pár halálra volt rémülve, mivel abban a tudatban voltak, hogy hamarosan meg fognak halni. Nem tudtak olyan helyet találni, ahol meghúzhatnák magukat, ezért úgy döntöttek, hogy együtt akarnak meghalni a strandon. 

99586333 missle

Ráadásul a nő nem sokkal később egy hívást kapott a hawaii nemzeti gárdában szolgáló fiától, aki megerősítette, hogy a fenyegetés valódi, ezért még inkább bepánikoltak. Hívogatni kezdték a szeretteiket, és nem sokkal azután, hogy a férfi beszélt a gyerekeivel, hogy elbúcsúzzon tőlük, égető és erős fájdalmat kezdett el érezni a mellkasánál. 

Kórházba mentek, ahol szívrohamot kapott, újra kellett éleszteni, és életmentő műtétet hajtottak rajta végre. Egy orvosszakértő szerint egyértelműen a rakétapánik vezetett a férfi szívrohamához. 

A téves riasztás egyébként óriási pánikot okozott Hawaii-szerte, mivel akkoriban az amerikai-észak-koreai kapcsolatok is feszültek voltak. 

A rakétapánikot egy félreértés okozta amúgy az ügyben illetékes szervezetnél. Az éjszakai felügyelő a nappali dolgozók készenlétét le szokta tesztelni egy spontán gyakorlattal. Ezzel tisztában volt a nappali dolgozók felügyelője is, de azt hitte, a spontán gyakorlat majd az éjszakai munkásokat érinti, nem pedig a nappaliakat. Ezért nem volt felkészülve, amikor reggel az fogadta munkában, hogy rakétát lőttek ki a szigetekre. 

Az éjszakai felügyelő az amerikai hadsereg Csendes-óceáni parancsnokságának adta ki magát, és hívta fel a nappali dolgozókat. Ráadásul egy hangfelvételt is lejátszott a dolgozóknak, amiben véletlenül benne hagyták azt a mondatot is, hogy "This is not a drill", ami annyit jelent, hogy "ez nem gyakorlat". Mivel a nappali dolgozó a felvételnek csak ezt a részét hallotta rendesen, ezért pillanatokon belül kitört a pánik. Tizennégy percig tartott, mire az embereknek kiküldték a megnyugtató üzenetet, hogy valójában nincs rakétafenyegetés. 

(CNN)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?