Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Először kapott rendőr börtönt a drogháborús gyilkosságért a Fülöp-szigeteken

2018.11.29. 07:51

Első ízben ítéltek el rendőröket csütörtökön a Fülöp-szigeteken a 2016-óta folytatott hatósági drogellenes háborúban elkövetett törvényen kívüli gyilkosságért – írta az MTI.

A három rendőrtisztet egy 17 éves középiskolás 2017-es megölésében mondta ki bűnösnek a bíróság. A rendőrökre hosszas, akár 40 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a törvényszék, ami jogvédők szerint az első alkalom a 29 hónapja tartó kábítószer-ellenes kampányban, hogy ítélet született jogtalan emberölésben.

Kian Loyd de los Santos holttestére 2017 augusztusában találtak rá egy sikátorban, bal kezében egy fegyverrel. A rendőrség azt állította, hogy a fiatal ellenállt a hatósági intézkedésnek és önvédelemből végeztek vele, de ezt a középiskolás családja elutasította. Később nyilvánosságra kerültek a környék biztonsági kameráinak felvételei, amelyeken az volt látható, hogy a rendőrök durván betessékelik Santost halálának helyszínére.

Az eset nagy port kavart a szigetországban, hatalmas figyelmet kaptak a hatóságok – jogvédők szerinti – szisztematikusan elkövetett visszaélései és kivégzései.

A Fülöp-szigeteki hatóságok által közölt adatok szerint a kormányzat drogellenes kampányában eddig már több mint 4800 embert öltek meg.

Jogvédők szerint azonban a drogellenes műveletek civil halálos áldozatainak száma a 12 ezret – egyes becslések szerint a 20 ezret – is meghaladhatja,

mivel a rendőrök és civilek sok esetben jogtalanul ölnek meg olyanokat, akiket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak. Drogellenes hadjárata 2016-os meghirdetésekor maga Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök biztatta arra a lakosságot, hogy bánjanak el azokkal, akik szerintük drogot árulnak vagy használnak.

Az elnök maga is sokszor elbüszkélkedett azzal, hogy még Davao polgármestereként maga is végzett ki általa bűnözőknek tartott embereket.