Natália
1 °C
7 °C

Nyilvánosságra hozták az Észak-Koreának kémkedő francia köztisztviselő kilétét

2018.11.30. 11:34

Vasárnap este letartóztatott egy férfit a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) azzal a gyanúval, hogy bizalmas információkat közvetített Észak-Koreának. Csütörtökön kiderült, hogy a gyanúsítottat Benoit Quennedey-nek hívják, aki a francia parlament felsőházában dolgozott, és a szakterülete többek között Észak-Korea volt, írja a BBC.

Quennedey hivatalosan az építészettel és örökséggel foglalkozó részlegen felelt a gazdálkodási és pénzügyi tevékenységért. Ugyanakkor gyakran írt cikkeket Észak-Koreáról, ahol 2005-ben járt először, azóta pedig többször is ellátogatott az országba. 

A gyanú szerint francia nemzeti érdekeket sértő értesüléseket gyűjtött és osztott meg egy külföldi hírszerzéssel. Az ügyben a DGSI folytat vizsgálatot. Ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?