Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Orosz férfiak nem léphetnek be Ukrajnába

2018.11.30. 09:40

Ukrajna megtiltotta minden 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfinak, hogy belépjen az ország területére. 

Ukrajna a héten vezetett be hadiállapotot, mert Porosenkóék attól tartanak, hogy Oroszország nagyszabású szárazföldi támadásra készül Ukrajna ellen. Ehhez kapcsolódik most az orosz férfiak beutazásának tiltása, az ukránok ugyanis nem szeretnék, ha kvázi magánhadseregek okoznának problémákat az országban.

Moszkvai börtönbe kerülnek az ukrán tengerészek

Moszkvai fogdába szállítják a kercsi incidens után letartóztatott ukrán tengerésztiszteket, akiket két hónapos előzetes letartóztatásba helyezett a szimferopoli bíróság, írja az MTI.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. A fedélzetükön tartózkodó 24 ukrán állampolgárt őrizetbe vették, majd még aznap két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték az orosz határ megsértésének gyanújával.

Kétségtelen, a nemzetközi közösség által el nem ismert módon annektált Krím miatt orosz szempontból a hajók orosz felségvizeken is áthaladtak, Ukrajna érve az orosz akcióval szemben nem ez, hanem a 2003-as megállapodás a Kercsi-szorosról, amelyen a hadihajók is szabadon áthaladhatnak. Igaz, ez még akkor köttetett, amikor az Azovi-tengert a Fekete-tengertől elválasztó Kercsi-szoros keleti fele Oroszországhoz, a Krímen lévő nyugati fele Ukrajnához tartozott, ám a szerződésen a Krím körüli konfliktus mit sem változtat: annyit mond ki továbbra is, hogy a Kercsi-szoroson az ukrán hajók is akadálytalanul áthaladhatnak.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezette be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.