Viola
-5 °C
-2 °C

Ismét délre szökött egy észak-koreai katona

2018.12.01. 06:37

Dél-Koreába szökött szombaton egy észak-koreai katona - közölte a dél-koreai hadsereg. A dél-koreai egyesített vezérkar tájékoztatása szerint a katonát kihallgatják.

A történtek ellenére az észak-koreai hadsereg nem tett szokatlan manővereket. A dokumentum szerint a katona dél felé haladt a két országot elválasztó demarkációs vonal keleti részén.

A szökés azután történt, hogy a két Korea őrposztokat távolított el a határvonalon annak érdekében, hogy növekedjen a bizalom a felek között a megosztott félszigeten.

A szöuli védelmi tárca adatai szerint húsz őrhelyet, valamint aknákat számoltak fel a határvonalon, egy olyan területen, ahol azt tervezik, hogy az 1950-53-as koreai háború idején elesettek maradványait tárnák fel közösen. Dél-koreai becslések szerint mintegy 300 dél-koreai, francia és amerikai katona földi maradványait rejtheti a térség. Rajtuk kívül kínai és észak-koreai fegyveresek is nagy számban életüket vesztették ott a koreai háború végnapjaiban.

A koreai konfliktusban milliók haltak meg vagy tűntek el. Szöuli tisztségviselők úgy vélik, hogy mintegy 10 ezer dél-koreai katona földi maradványa található a zónában.

Ritka az ilyen szökés, de volt rá példa az elmúlt időben. Ilyen esetek után általában növekedett a feszültség az erősen őrzött határon. Az észak-koreai katonák még tüzet is nyitnak szökni próbáló társaikra, ami egy összecsapás veszélyt hordozza magával. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!