Árpád
-2 °C
3 °C

Putyin: Az ukrán vezetés háborút akar

2018.12.01. 22:39

Amíg az ukrán kormány hatalmon marad, a háború folytatódni fog - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Buenos Airesben a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének helyszínén az AFP hírügynökség beszámolója alapján.

Az orosz állami tulajdonú RT cikke szerint Putyin azt mondta, az ukrán vezetés háborút akar, és csak azért gerjeszt újabb konfliktusokat, hogy megtartsa a hatalmát. Erre szerinte a legfrissebb példa a kercsi incidens. Putyin szerint a kijevi vezetés egyrészt a profit miatt háborúzik, másrészt azért, hogy a belpolitikai kudarcaikért egy külső "agresszort" okolhassanak.

Az orosz parti őrség fegyvereket is bevetve vasárnap három ukrán katonai hajót vett őrizetbe az Azovi-tenger és a Fekete-tenger között lévő Kercsi-szorosnál. A konfliktusban legalább három ukrán katona könnyebben megsérült, a vontatóhajót és a két, kis méretű rakétahordozót (MRK) orosz kikötőbe szállították. Az ukrán parlament ezt követően megszavazta a hadiállapot bevezetését.

"A fekete-tengeri incidens, és a donbaszi történések is azt mutatják meg, hogy az ukrán vezetés egyáltalán nem akarja megoldani a helyzetet, kiváltképp nem békés módon. Ők a háború pártján állnak, és amíg ők hatalmon maradnak, az ilyen tragédiák újra és újra előfordulnak majd, és a háború folytatódni fog" - mondta Putyin a csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatón.

Bár korábban úgy volt, hogy Putyin és Donald Trump amerikai elnök között elmarad a találkozó, végül a két elnök között mégis sor került egy rövid, "rögtönzött" találkozóra anélkül, hogy bármiféle részletet közöltek volna a találkozóról – írja az MTI. 

Helyi idő szerint péntek este beszélt egymással röviden a két nagyhatalom vezetője, de csak annyi történt, hogy a családi fotózás előtti váltottak egymással egy-két szót.

A két ország kormányzatának tisztségviselői ugyanakkor kapcsolatba léptek egymással. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta: találkozott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megállapodtak abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kész a továbbiakban is tartani a kapcsolatot.

Újságírói kérdésre válaszolva, amely arra vonatkozott, hogy melyik fél kezdeményezte az effajta kapcsolattartás folytatását, Usakov azt mondta: az amerikaiak. Azt a kérdést is feltették neki, hogy mikor találkozik legközelebb Putyin és Trump. "Nem tudjuk" - mondta, hozzáfűzve: "kifejeztük sajnálatunkat, hogy (a két vezetőnek) nem sikerült mélyrehatóan tanácskozni. Meglátjuk, hogyan épülnek fel a tervek a továbbiakban".

A TASZSZ orosz hírügynökségnek Vlagyimir Putyin később elmondta, hogy rövid találkozójukon tömören kifejezték álláspontjukat a kercsi incidensről a Fekete-tengeren. Közölte: álláspontjaik nem egyeznek, mindenesetre ismertette Trumppal az orosz szempontot. Az orosz elnök emellett reményének adott hangot, hogy a csúcson elmaradt hivatalos találkozójuk előbb-utóbb összejön, "majd ha készen áll rá az amerikai fél".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?