Emma
5 °C
10 °C

Vádat emelhetnek Netanjahu ellen, vesztegetés gyanújával

2018.12.02. 12:38

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége elleni újabb vádemelést javasol az izraeli rendőrség az ügyészségnek csalás, korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával, ami már a negyedik hasonló javaslata a rendőrségnek az idén – jelentették hírügynökségek vasárnap.

A gyanú szerint Netanjahu bizonyos szabályozások megváltoztatásának kezdeményezésével több száz millió dollár értékű előnyöket biztosított a Bezek Telekom távközlési szolgáltatónak. Ezzel a vád szerint azt akarta elérni, hogy a Bezek tulajdonosának hírportálja, a Walla csak pozitív kicsengésű cikkeket jelentessen meg Netanjahu kormányáról. A rendőrség szerint ezekre elegendő bizonyítékuk van már.

A három másik ügy, amelyben a rendőrség vádemelést javasolt Netanjahu ellen, az úgynevezett 1000-es akta nagy értékű ajándékok elfogadásáról, a 2000-es akta a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával kötött feltételezett médiabefolyásolási üzleti alkuról, valamint a 3000-es akta katonai beszerzésekről.

A kormányfő mindegyik ügyben tagadja a vádat, azt állítja, hogy a média nyomására boszorkányüldözés folyik ellene. Vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt írta a legfrissebb, 4000-es üggyel kapcsolatban: „A rendőrség javaslata velem és a feleségemmel kapcsolatban nem lep meg senkit. Ezekről már azelőtt döntöttek és kiszivárogtatták őket, mielőtt a nyomozás elkezdődött” – írja az MTI.

Az Independent mindehhez hozzáteszi: az új, 4000-es ügy a legsúlyosabb az összes eddigi közül. Az ellenzéki Merec párt vezetője közölte, egy ilyen komoly váddal megvádolt közszolga „egyetlen perccel tovább sem” maradhat a hivatalában.