Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Talán megoldódhat a 43 meggyilkolt főiskolás ügye Mexikóban

2018.12.04. 17:39 Módosítva: 2018.12.04. 18:01

Bizottság felállítását rendelte el Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kedden a 2014-ben elrabolt és meggyilkolt 43 főiskolás diák ügyének kivizsgálására. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint López Obrador választási ígéretének eleget téve rendelte el a nemzetközileg is nagy port kavart ügy kivizsgálását. 

A múlt szombaton beiktatott baloldali elnök közölte: "biztosíthatom önöket, hogy nem lesz büntetlenség ebben a szomorú ügyben, ahogy másokban sem lesz". Reményének adott hangot, hogy hamarosan felfedik a valóságot, igazságot szolgáltatnak és példát statuálnak a nyomozással, hogy a jövőben az emberi jogok ne sérüljenek a latin-amerikai országban, és hogy egyetlen mexikóinak se kelljen gyerekei eltűnése miatt szenvednie.

A féktelen erőszak egyik legismertebb példája az a 2014-es eset volt, amikor a Guerrero állambeli Igualában 43 főiskolásnak veszett nyoma.

López Obrador elődje, Enrique Pena Nieto elnöksége alatt a hivatalos vizsgálat arra jutott, hogy rendőrök átadták a tüntetésre készülő diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amely meggyilkolta őket, majd a holttesteket elégették, a maradványaikat pedig egy folyóba dobták, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai.

Az Argentin Kriminalisztikai Antropológiai Csoport független vizsgálata azonban megkérdőjelezte a hivatalos verziónak az égetésre vonatkozó részét, mivel erre nem találtak bizonyítékot kutatásaik során a szakértők.

A mexikói társadalmat megrendítette a bűntény. Az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) független nyomozói csoportja az ügyben elkészítette saját jelentését, amelyben a hatóságok vizsgálatának számos elemét kétségbe vonta, például azt, hogy a diákok holttestét el lehetett égetni, majd folyóba dobni úgy, ahogyan a mexikói ügyészség állította.