Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.78%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.19%

18 közép- és kelet-európai ország állt ki Ukrajna mellett

2018.12.04. 17:26

A közép- és kelet-európai országok felszólították Oroszországot, engedje szabadon az ukrán tengerészeket, és szolgáltassa vissza Ukrajnának a Kercsi-szorosnál nemrég elfoglalt hadihajókat. Mindezt Andrej Plenkovic horvát kormányfő jelentette be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak találkozója után, írja az MTI.

November 25-én az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra a Kercsi-szoros közelében, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés miatt eljárást indított. 

  • Kijev szerint azonban az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ. Az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, ráadásul nemzetközi vizeken, megsértve az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú megállapodást is.
  • Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán hajók sértették meg Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve haladtak a Kercsi-szoros felé, ahol az áthajózás engedélyköteles. 

A 18 tagállamból álló regionális együttműködési tömörülés most egyértelműen Ukrajnának adott igazat, támogatta az ország területi integritását, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi jogot