Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hasogdzsiról nevezhetik el a szaúdi nagykövetség utcáját Washingtonban

2018.12.05. 21:18

Aktivisták egy csoportja felszerelt egy Khashoggi utcatáblát a szaúdi nagykövetség elé Washingtonban kedden. A táblát akkor rakták fel, amikor kiderült, hogy egy korábbi sikeres szavazás után nem kezdeményezi rögtön a tanács az utca átnevezését. 

A lakók szeretnék, ha Szaúd-Arábia  a diplomatáin keresztül minden nap szembenézne, Dzsamál Khasogdzsi újságíró meggyilkolásával. Ennek érdekében a követségnek helyet adó városrész lakói kezdeményezték, hogy a Szaud-Arábia nagykövetségének utcáját Jamal Kashoggi útra átneveznék a mostani New Hampshire sugárútról. 

Az önkormányzathoz tartozó, 7 fős bizottság amely egyhangúlag kezdeményezte az átnevezést, eddig olyan ügyekkel foglalkozott, mint például a parkolás, szemétszedés, és hasonló praktikus dolgok felügyelete a West End és Foggy Bottom városrészekben. A bizottsági tagokat azonban mélységesen felháborította az újságíró meggyilkolása, valamint Trump elnök reakciója, ezért úgy gondolták, hogy cselekedniük kell. 

A csoport szerint azért kell valamit tenniük, mert az ügynek nagy nemzetközi visszhangja van, és elkeserítő hogy a kormány mennyire félvállról veszi, hogy egy munkáját végző újságírót kegyetlenül meggyilkoltak.  

Úgy érezzük, hogy ha a vezetőnk nem tolmácsolja, hogy mit gondolunk az ügyről, akkor nekünk kell ezt helyette megtennünk, és hangot adni annak, hogy igenis komolyan vesszük az ügyet. Az akciónk kényszeríteni fogja a szaúdiakat, hogy minden nap szembesüljenek azzal, hogy a sajtó támadása megbocsájthatatlan bűn. A világ minden vezetőjének ki kellene állnia az igazság mellett.

Még múlt hónapban kezdeményezték egy online petícióval az utca átnevezését, amit több mint 8 ezren írtak alá, közöttük magas rangú tisztségviselők is. A labda most városi tanácsnál pattog, és hattól kilenc hónapig tarthat, amíg a polgármester jóváhagyja az átnevezést. 

(The Hill)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?