Rafael
19 °C
33 °C

Maradhat az ítélet a megerőszakolt madridi diáklány ügyében

2018.12.05. 14:47

Másodfokon helyben hagyta a navarrai legfelsőbb bíróság azt az áprilisi, óriási közfelháborodást kiváltó ítéletet, amelyben szexuális visszaélés miatt kilencéves börtönbüntetést kapott öt férfi, noha a vád ellenük a jóval súlyosabb csoportos nemi erőszak volt, adta hírül az MTI.

Bár a bíróság hitelt adott a 18 éves áldozat vallomásának, és megállapította, hogy beleegyezése nélkül történt az aktus két évvel ezelőtt Pamplonában, nem látta bizonyítottnak a megfélemlítést és fenyegetést, amely a szexuális agresszió bűncselekményének megállapításához elengedhetetlen.

Az öttagú bírói testületből ketten ezt másként látták, véleményük szerint az áldozat csapdába került, esélye sem volt a menekülésre.

Nemi erőszak miatt 14 éves szabadságvesztést láttak volna jogosnak az ítéletben. A navarrai legfelsőbb bíróság utasította az első fokon eljáró bíróságot, hogy vizsgálja újra az áldozat személyhez fűződő jogainak megsértéséről szóló vádpontot, amelyben korábban felmentő ítéletet hozott.

Az elkövetők ugyanis fényképeket és videofelvételeket készítettek a bűncselekményről, amelyeket megosztottak egy mobiltelefonos csevegő alkalmazáson keresztül, és ott kérkedtek a történtekkel.

 Az ügyészség két év tíz hónapos börtön büntetés kiszabását kérte ebben a vádpontban. A szerdán közzétett, nem jogerős bírósági döntést követően az elkövetők jogi képviselői közölték, hogy fellebbeznek és felmentésért folyamodnak, míg az áldozat ügyvédje azt mondta, hogy tanulmányozzák a fellebbezés lehetőségét.

José Luis Ábalos fejlesztési miniszter szerint szükséges a büntetőtörvénykönyv módosítása és annak világos meghatározása, hogy mi a különbség a szexuális agresszió és visszaélés között. A szocialista kabinet nyáron jelentette be, hogy javasolja a büntetőtörvénykönyv reformját és annak rögzítését, hogy nemi erőszaknak számít minden olyan szexuális aktus, amely beleegyezés nélkül történik. A per országos vitát generált erről a kérdésről, számos politikus, közéleti szereplő, jogász fejezte ki ellenvéleményét és tiltakozását az aktuális gyakorlattal szemben. Több városban tartottak nagyszabású tüntetéseket, támogatva az áldozatot és bírálva az igazságszolgáltatást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport