Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Trump keresztbe tett az izraeli-horvát fegyverüzletnek

2018.12.06. 23:56

Az Egyesült Államok blokkolt egy 500 millió dollár (142 milliárd forint) értékű fegyverüzletet Izrael és Horvátország között – írja az Axios izraeli forrásokra hivatkozva. Az üzlet tárgya 12 darab F–16-os vadászgép lett volna, amelyeket Izrael újított fel, de amerikai gyártmányúak, ezért van joga az USA-nak blokkolni az eladásukat egy harmadik félnek.

A közbelépés oka állítólag az, hogy az USA is versenyben volt a horvát tender elnyeréséért, és nem vették jó néven, hogy Izrael az amerikai gyártmányú gépei felturbózásával happolta el előlük a beruházást. Netanjahu márciusban jelentette be a Horvátországal kötött megállapodást, de Izrael három héttel ezelőtt kezdett olyan jelzéseket kapni Washingtonból, hogy az amerikaik nem fognak hozzájárulni az üzlethez.

A lépés szokatlanul kemény az Izraellel a kezdetek óta szoros viszonyt ápoló Trump-kormánytól. Az Axios forrásai szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fel is hozta a témát Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek a hétfői brüsszeli találkozójukon, mire ő azt mondta, hogy ő nincs az üzlet ellen, azt James Mattis védelmi miniszter blokkolta.  • Bérelnék
  • Hírek