Judit
2 °C
7 °C

Trump keresztbe tett az izraeli-horvát fegyverüzletnek

2018.12.06. 23:56

Az Egyesült Államok blokkolt egy 500 millió dollár (142 milliárd forint) értékű fegyverüzletet Izrael és Horvátország között – írja az Axios izraeli forrásokra hivatkozva. Az üzlet tárgya 12 darab F–16-os vadászgép lett volna, amelyeket Izrael újított fel, de amerikai gyártmányúak, ezért van joga az USA-nak blokkolni az eladásukat egy harmadik félnek.

A közbelépés oka állítólag az, hogy az USA is versenyben volt a horvát tender elnyeréséért, és nem vették jó néven, hogy Izrael az amerikai gyártmányú gépei felturbózásával happolta el előlük a beruházást. Netanjahu márciusban jelentette be a Horvátországal kötött megállapodást, de Izrael három héttel ezelőtt kezdett olyan jelzéseket kapni Washingtonból, hogy az amerikaik nem fognak hozzájárulni az üzlethez.

A lépés szokatlanul kemény az Izraellel a kezdetek óta szoros viszonyt ápoló Trump-kormánytól. Az Axios forrásai szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fel is hozta a témát Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek a hétfői brüsszeli találkozójukon, mire ő azt mondta, hogy ő nincs az üzlet ellen, azt James Mattis védelmi miniszter blokkolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?