Annegret Kramp-Karrenbauer váltja Angela Merkelt a német kormánypárt élén

2018-12-07T161142Z 725877681 RC11F25CE000 RTRMADP 3 GERMANY-POLI
2018.12.07. 17:01 Módosítva: 2018.12.07. 18:02
Annegret Kramp-Karrenbauert választotta elnökké a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi kongresszusa. A kormánypárt új elnöke Angela Merkel bizalmasának számít. Merkel a kancellári posztot szeretné megtartani a 2021-ig tartó ciklus végéig, utána vissza akar vonulni.

Annegret Kramp-Karrenbauer egyértelműen Merkel embere, így jelentős irányváltás nem várható a vezetése alatt, a CDU elnökeként pedig várhatóan megfelelő támogatást ad a kancellár további munkájához. A politikus 2000-től Saar-vidéken töltött be különböző tartományi miniszteri posztokat (belügyi, sport, oktatási, családügyi), majd 2011-től tartományi kormányfő lett. Jól oldotta meg a helyi politikai válságokat, így 2012-2017 között is a poszton maradt. Országos ismertségre tett szert annak ellenére, hogy egy kis, periférikus tartományt vezetett. Miközben 2017-ben a CDU komoly veszteségeket szenvedett a tartományi választásokon, a Saar-vidéken ő még növelni is tudta a kormánypárt támogatottságát. Merkel kezdeményezésére ezután lett a CDU szövetségi főtitkára 2017-ben. Sokak szerint az országos politikába emelésével maga Merkel készítette elő saját utódlását. 

A bonyolult neve miatt Németországban is csak AKK-nak emlegetett Kramp-Karrenbauer mérsékelt, kompromisszumkész és jól be van csatornázva a párton belül. Azt mondják róla, hogy nem ideológiák mentén cselekszik, ért a hatalmi stratégiához és képes végigvinni akaratát. Míg menekültügyben inkább a Merkel-féle centrista álláspontot képviselte, addig társadalompolitikai kérdésekben kifejezetten konzervatív.  Az elmúlt időszakban próbálta távol tartani magát a kancellár néhány döntésétől, hogy mutassa, nem csak Merkel bábja. „Egyszer s mindenkorra tisztáznunk kell, hogyan ítéljük meg 2015 őszét" – utalt a német menekültpolitikában elkövetett hibákra, amelyeknek szerinte nem szabad még egyszer megtörténniük. 

Az 56 éves, három gyermekes Kramp-Karrenbauer szeret olvasni és rajong az  AC/DC-ért. A választás előtt a kongresszus résztvevőinek tartott beszédében azt mondta: megtapasztalta, mit jelent összeegyeztetni a családi életet és a karriert. Számára nincs liberális vagy konzervatív CDU, nincs piacbarát vagy munkavállalóbarát CDU, csak egy egységes CDU van, az elmúlt 18 évben pedig megtanulta, hogy a vezetői képesség a belső erőn és nem a hangerőn múlik. 

A mai döntés jelentősége túlmutat egy egyszerű pártelnök-választáson. Hosszú ideje a CDU a legerősebb párt Németországban. Ha a most megválasztott elnök az elkövetkező években a helyén marad, jó eséllyel ő lesz a CDU kancellárjelöltje 2021-ben, és akár ő lehet Merkel után Németország következő kancellárja is. Persze addig még sok minden történhet a párton belül és a német politikában.   

A CDU azért választott új elnököt, mert Angela Merkel október 29-én a hesseni tartományi választások rossz eredményei után bejelentette: nem indul újra a pártelnöki posztért. A CDU történetében 1971 óta először fordul elő, hogy egynél több esélyes jelölt indult az elnöki tisztségért. Három jelölt mutatkozott be a pártkongresszuson és az elmúlt hetekben rendezett vidéki konferenciákon a párttagság előtt:

  • Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU 56 éves főtitkára, Merkel bizalmasa.
  • Friedrich Merz, a CDU egykori frakcióvezetője, akit Merkel a 2000-es évek közepén háttérbe szorított, 2009-ben kiszállt a politikából, majd ügyvédként és nagyvállalati lobbistaként dolgozott. A CDU-t konzervatívabb irányba vitte volna, hogy visszaszerezze a populista AfD-hez elvándorolt választókat. 
  • Jens Spahn, Merkel fiatal egészségügyi minisztere, aki évek óta nyíltan bírálta a kancellár nyitott menekültpolitikáját.  

A hamburgi pártkongresszuson 999 delegált választotta meg a CDU új elnökét. Első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg az abszolút többséget a 999 leadott szavazatból. Annegret Kramp-Karrenbauer 45 százalékot, Friedrich Merz  39,2 százalékot, Jens Spahn a szavazatok 15,7 százalékát kapta meg. Az ezután tartott második szavazási fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer és Merz között dőlt el a szavazás. Annegret Kramp-Karrenbauer 517 szavazatot kapott, Friedrich Merz 482-t. 

A szavazási arányokból látszik, hogy a párt tagsága eléggé megosztott a jövőt illetően. A CDU közel 2 millió szavazót veszített el, akiknek többsége a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz, illetve kisebb részben a liberális FDP-hez és a Zöldekhez vándorolt el. Az új pártelnök feladata lesz, hogy visszacsábítsa a CDU-ban csalódott szavazókat, növelje a támogatottságot és megőrizze a Kereszténydemokrata Unió néppárti jellegét.

Angela Merkel 18 évig volt a CDU elnöke. Korábban azt mondta, a pártelnöki és a kancellári poszt elválaszthatatlan egymástól, a CDU azonban az utóbbi években jelentősen veszített támogatottságából. A 2017-es választásokon története második legrosszabb eredményét érte el, és az idei hesseni tartományi választásokon is 10 százalékot veszített. Merkel ezután jelentette be, hogy átadja a párt vezetését másnak, hogy a CDU kormányon maradva újuljon és erősödjön meg. 

Merkel a pártelnökként tartott búcsúbeszéde után több mint 10 percig tartó tapsot kapott. Ez abból a szempontból megérdemelt volt, hogy amióta ő volt a pártelnök, majd pedig a CDU kancellárjelöltje, minden alkalommal nyert és minden alkalommal a CDU kapta a legtöbb szavazatot a szövetségi választásokon.

Merkel a beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a párt egysége, a CDU-n belüli és a bajor testvárpárttal, a CSU-val folytatott viták pedig láthatóan nem vezetnek jóra. A kereszténydemokrata értékek közül kiemelte, hogy ők nem kirekesztőek, vitatkoznak, de nem uszítanak senki ellen.

Merkel szerinte a CDU-nak és Németországnak az elkövetkező években számos kihívással kell megküzdenie. A német társdalom megosztott, az emberek gyakran csak a legradikálisabb és legharsányabb hangokat hallják meg. Elöregszik a társadalom, ami megterheli a szociális rendszert. Átalakulnak a világgazdasági erőviszonyok, régiók emelkednek fel, és sok területen már le is hagyták Németországot.

Komoly kihívás, hogy a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából. Veszélyt jelent a hibrid hadviselés és az egész társadalmakat destabilizáló álhírterjesztés (fake news), kérdéses az Európai Unió jövője a brit uniós tagság megszüntetése után és komoly kihívás a bolygó ökológiai rendszerét az összeomlás szélére sodró éghajlatváltozás. 

(Borítókép: CDU újonnan választott elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer integet Angela Merkel mellett, 2018. december 7-én, Hamburgban. Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters)  • Bérelnék
  • Bankszámla