Judit
3 °C
7 °C

Annegret Kramp-Karrenbauer váltja Angela Merkelt a német kormánypárt élén

2018-12-07T161142Z 725877681 RC11F25CE000 RTRMADP 3 GERMANY-POLI
2018.12.07. 17:01 Módosítva: 2018-12-07 18:02:18
Annegret Kramp-Karrenbauert választotta elnökké a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi kongresszusa. A kormánypárt új elnöke Angela Merkel bizalmasának számít. Merkel a kancellári posztot szeretné megtartani a 2021-ig tartó ciklus végéig, utána vissza akar vonulni.

Annegret Kramp-Karrenbauer egyértelműen Merkel embere, így jelentős irányváltás nem várható a vezetése alatt, a CDU elnökeként pedig várhatóan megfelelő támogatást ad a kancellár további munkájához. A politikus 2000-től Saar-vidéken töltött be különböző tartományi miniszteri posztokat (belügyi, sport, oktatási, családügyi), majd 2011-től tartományi kormányfő lett. Jól oldotta meg a helyi politikai válságokat, így 2012-2017 között is a poszton maradt. Országos ismertségre tett szert annak ellenére, hogy egy kis, periférikus tartományt vezetett. Miközben 2017-ben a CDU komoly veszteségeket szenvedett a tartományi választásokon, a Saar-vidéken ő még növelni is tudta a kormánypárt támogatottságát. Merkel kezdeményezésére ezután lett a CDU szövetségi főtitkára 2017-ben. Sokak szerint az országos politikába emelésével maga Merkel készítette elő saját utódlását. 

A bonyolult neve miatt Németországban is csak AKK-nak emlegetett Kramp-Karrenbauer mérsékelt, kompromisszumkész és jól be van csatornázva a párton belül. Azt mondják róla, hogy nem ideológiák mentén cselekszik, ért a hatalmi stratégiához és képes végigvinni akaratát. Míg menekültügyben inkább a Merkel-féle centrista álláspontot képviselte, addig társadalompolitikai kérdésekben kifejezetten konzervatív.  Az elmúlt időszakban próbálta távol tartani magát a kancellár néhány döntésétől, hogy mutassa, nem csak Merkel bábja. „Egyszer s mindenkorra tisztáznunk kell, hogyan ítéljük meg 2015 őszét" – utalt a német menekültpolitikában elkövetett hibákra, amelyeknek szerinte nem szabad még egyszer megtörténniük. 

Az 56 éves, három gyermekes Kramp-Karrenbauer szeret olvasni és rajong az  AC/DC-ért. A választás előtt a kongresszus résztvevőinek tartott beszédében azt mondta: megtapasztalta, mit jelent összeegyeztetni a családi életet és a karriert. Számára nincs liberális vagy konzervatív CDU, nincs piacbarát vagy munkavállalóbarát CDU, csak egy egységes CDU van, az elmúlt 18 évben pedig megtanulta, hogy a vezetői képesség a belső erőn és nem a hangerőn múlik. 

A mai döntés jelentősége túlmutat egy egyszerű pártelnök-választáson. Hosszú ideje a CDU a legerősebb párt Németországban. Ha a most megválasztott elnök az elkövetkező években a helyén marad, jó eséllyel ő lesz a CDU kancellárjelöltje 2021-ben, és akár ő lehet Merkel után Németország következő kancellárja is. Persze addig még sok minden történhet a párton belül és a német politikában.   

A CDU azért választott új elnököt, mert Angela Merkel október 29-én a hesseni tartományi választások rossz eredményei után bejelentette: nem indul újra a pártelnöki posztért. A CDU történetében 1971 óta először fordul elő, hogy egynél több esélyes jelölt indult az elnöki tisztségért. Három jelölt mutatkozott be a pártkongresszuson és az elmúlt hetekben rendezett vidéki konferenciákon a párttagság előtt:

  • Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU 56 éves főtitkára, Merkel bizalmasa.
  • Friedrich Merz, a CDU egykori frakcióvezetője, akit Merkel a 2000-es évek közepén háttérbe szorított, 2009-ben kiszállt a politikából, majd ügyvédként és nagyvállalati lobbistaként dolgozott. A CDU-t konzervatívabb irányba vitte volna, hogy visszaszerezze a populista AfD-hez elvándorolt választókat. 
  • Jens Spahn, Merkel fiatal egészségügyi minisztere, aki évek óta nyíltan bírálta a kancellár nyitott menekültpolitikáját.  

A hamburgi pártkongresszuson 999 delegált választotta meg a CDU új elnökét. Első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg az abszolút többséget a 999 leadott szavazatból. Annegret Kramp-Karrenbauer 45 százalékot, Friedrich Merz  39,2 százalékot, Jens Spahn a szavazatok 15,7 százalékát kapta meg. Az ezután tartott második szavazási fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer és Merz között dőlt el a szavazás. Annegret Kramp-Karrenbauer 517 szavazatot kapott, Friedrich Merz 482-t. 

A szavazási arányokból látszik, hogy a párt tagsága eléggé megosztott a jövőt illetően. A CDU közel 2 millió szavazót veszített el, akiknek többsége a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz, illetve kisebb részben a liberális FDP-hez és a Zöldekhez vándorolt el. Az új pártelnök feladata lesz, hogy visszacsábítsa a CDU-ban csalódott szavazókat, növelje a támogatottságot és megőrizze a Kereszténydemokrata Unió néppárti jellegét.

Angela Merkel 18 évig volt a CDU elnöke. Korábban azt mondta, a pártelnöki és a kancellári poszt elválaszthatatlan egymástól, a CDU azonban az utóbbi években jelentősen veszített támogatottságából. A 2017-es választásokon története második legrosszabb eredményét érte el, és az idei hesseni tartományi választásokon is 10 százalékot veszített. Merkel ezután jelentette be, hogy átadja a párt vezetését másnak, hogy a CDU kormányon maradva újuljon és erősödjön meg. 

Merkel a pártelnökként tartott búcsúbeszéde után több mint 10 percig tartó tapsot kapott. Ez abból a szempontból megérdemelt volt, hogy amióta ő volt a pártelnök, majd pedig a CDU kancellárjelöltje, minden alkalommal nyert és minden alkalommal a CDU kapta a legtöbb szavazatot a szövetségi választásokon.

Merkel a beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a párt egysége, a CDU-n belüli és a bajor testvárpárttal, a CSU-val folytatott viták pedig láthatóan nem vezetnek jóra. A kereszténydemokrata értékek közül kiemelte, hogy ők nem kirekesztőek, vitatkoznak, de nem uszítanak senki ellen.

Merkel szerinte a CDU-nak és Németországnak az elkövetkező években számos kihívással kell megküzdenie. A német társdalom megosztott, az emberek gyakran csak a legradikálisabb és legharsányabb hangokat hallják meg. Elöregszik a társadalom, ami megterheli a szociális rendszert. Átalakulnak a világgazdasági erőviszonyok, régiók emelkednek fel, és sok területen már le is hagyták Németországot.

Komoly kihívás, hogy a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából. Veszélyt jelent a hibrid hadviselés és az egész társadalmakat destabilizáló álhírterjesztés (fake news), kérdéses az Európai Unió jövője a brit uniós tagság megszüntetése után és komoly kihívás a bolygó ökológiai rendszerét az összeomlás szélére sodró éghajlatváltozás. 

(Borítókép: CDU újonnan választott elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer integet Angela Merkel mellett, 2018. december 7-én, Hamburgban. Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?