Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

A cseh elhárítás megbénított egy orosz hírszerzői hálózatot

2018.12.07. 19:28 Módosítva: 2018.12.07. 21:16

A cseh civil elhárításnak a közelmúltban sikerült felszámolnia az egyik orosz titkosszolgálat hírszerzői hálózatát és megbénítania tevékenységét Csehországban. A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) erről az év elején már tájékoztatta az illetékes cseh állami szerveket - közölte Michal Koudelka a BIS, azaz a civil elhárítás igazgatója pénteken Prágában. Koudelka szerint a cseh civil elhárítás

az utóbbi öt évben több tucatnyi orosz és kínai hírszerző tisztet azonosított Csehországban, majd különböző utakon az ország elhagyására kényszerítette őket.

Michal Koudelka bejelentésével a Putyinhoz maximálisan lojális Milos Zeman cseh államfő azon bírálatára reagált, miszerint a BIS-nek a héten közzétett éves jelentésében megfogalmazott "fokozott orosz és kínai veszély" alaptalan, mert a civil elhárítás egyetlen bizonyítékot sem hozott elő állításainak igazolására.

Elfogadhatatlan, hogy a BIS igazgatója gyakorlatilag beavatkozzon a cseh politikába. Csehország demokratikus állam, amelyet nem a titkosszolgálatok irányítanak

- Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében ennyivel intézte el a szenzációs bejelentést.

Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter ugyanakkor nyilvánosan megvédte a BIS-t, amikor azt nyilatkozták, hogy a civil elhárítás szerintük sikeres és profi munkát végez.

Milos Zeman csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban bírálta a BIS éves jelentését, s azt mondta, hiányoznak belőle a konkrét bizonyítékok, ami jelzi, hogy a civil elhárítás "nem képes jó szakmai munkát végezni".

Az elhárítást Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszteris védelmébe vette:

A BIS profi munkát végez, amellyel kapcsolatban sem a kormány, sem a parlament illetékes bizottságainak az utóbbi időben nem voltak semmiféle kifogásai.

Az államfő és a BIS közötti nézeteltérés nem újkeletű. Zeman már korábban is több alkalommal bírálta a szolgálatokat. Legutóbb elutasította a belügyminiszter azon javaslatát, hogy a Michal Koudelkát nevezze ki tábornokká.

Ahogy arról egy volt magyar titkosszolga is beszámolt, Magyarországon az orosz titkosszolgálatok lényegében szabadon nyomulhatnak, különböző szélsőséges szervezetekbe épülhetnek be; a Kreml által terjesztett álhíreket és propagandaüzeneteket pedig ellenállás nélkül adja tovább a kormánymédia.

(MTI)