Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Zavargások törtek ki Athénban és Szalonikiben

2018.12.07. 13:04

Több mint száz embert állítottak elő Görögországban, miután zavargások törtek ki Athénban és Szalonikiben egy rendőrség által agyonlőtt fiatal halálának tízedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseseket követően - jelentette a görög hatóságokra hivatkozva az MTI.

Athénban 66 embert állítottak elő a csütörtök délután kezdődött erőszakos események miatt, közülük tizenhármat letartóztattak. Szalonikiben pedig további 52 embert állítottak elő, közülük 15-en kerültek letartóztatásba.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint Athénban három ember sérült meg péntek reggel a zavargások során. Athénban a tüntetők égő barikádokat állítottak fel, a rendőröket pedig gyújtóbombákkal, kövekkel és petárdákkal dobálták. A rendőrség könnygázt, villanógránátot és vízágyút vetett be a tömeg ellen.

A demonstráció csütörtökön békés keretek között indult, a felvonulók a megemlékezésen kívül a magas munkanélküliség ellen tiltakoztak.

A 15 éves Alekszisz Grigoropulosz 2008-ban bekövetkezett halála hetekig tartó, az ország különböző nagyvárosaira kiterjedő erőszakhullámhoz vezetett Görögországban. A fiatal fiút halálosan megsebesítő rendőrt 2010-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.