18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Péniszüknél fogva akasztották fel foglyaikat a gerillák

2018.12.07. 17:47

A jemeni húszi gerillák titkos börtönökben kínozzák foglyaikat.

- adta hírül pénteken az amerikai AP hírügynökség saját, helyszíni információgyűjtése alapján.

Az immár négy éve tomboló belháború során a húszi felkelők dokumentáltan legalább 18 ezer embert csuktak börtönbe, és közülük - a Bántalmazott Anyák Szervezetének közlése szerint - vagy ezret megkínoztak a síita lázadók titkos börtönhálózatukban. A börtönben sínylődök közül 126-an meg is haltak 2014 óta.

Az AP tudósítója

  • 23 olyan emberrel beszélt, akit vagy megkínoztak, vagy tanúja volt foglyok gyötrésének, 
  • 8 rokonukkal,
  • 5 ügyvéddel és jogi aktivistával.

Szavaik szerint

a húszik csuklóiknál, nemi szervüknél fogva hetekre a mennyezethez láncolják foglyaikat, gumibottal verik arcukat, savval perzselik testüket.

A jelentés külön kitér egy orvosra, akinek két éve ügyeletesként Hodeiada városának egyik kórházában olyan sebesülttel volt dolga, aki több lőtt sebből vérzett, és akinek testén egyértelműen kínzás nyomai voltak: napokon át a csuklóinál fogva lógatták. Az orvosnak több órás műtéttel sikerült kivennie a lövedékeket, ellátni a bélsérüléseket. A beteg 80 napig szorult kórházi ellátásra felépüléséig, és búcsúzóul megkérte orvosát, hogy közös fotót készíthessen vele. Pár hét múlva ismét húszi fogságba került, telefonján pedig a lázadók megtalálták az orvossal készült fotót. Megostromolták a kórházat, az orvosnak csuklyát húztak a fejére és elrabolták. Közölték vele, hogy, mivel segítséget nyújtott egy ellenségüknek, ezért őt is immár ellenségükként kezelik. Másfél évet töltött a húszik egyik börtönében, ahol verték, megégették és - akárcsak volt betegét - csuklóinál fogva a mennyezethez láncolták.

Újonnan felvett Huszi harcosok Saana fővásorban 2017. február 2-án
Újonnan felvett Huszi harcosok Saana fővásorban 2017. február 2-án
Fotó: Mohammed Huwais / AFP

Húszi vezetők korábban tagadták, hogy kínoznák foglyaikat, de az utóbbi hetekben teljesen elzárkóztak attól, hogy válaszoljanak az AP kérdéseire. Szeptemberben egyébként a Human Rights Watch is azzal vádolta az Irán által támogatott, az iszlám síita irányzatához közel álló lázadókat, hogy tússzedéssel és kínzásokkal próbálnak meg extrajövedelmet kisajtolni az amúgy is meggyötört jemeniekből.

Most csütörtökön egyébként az ENSZ égisze alatt újabb tárgyalások kezdődtek a háborúzó felek között Svédországban. Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja bejelentette, hogy a felek bizalomépítő lépésként fogolycserében állapodtak meg, aminek köszönhetően több ezer család egyesülhet újra.

A háborúnak eddig legalább 16 ezer polgári áldozata van. Az ENSZ szerint a konfliktus a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul humanitárius segélyre. A húszikon kívül a lakosságot a szaúdi légierő, illetve az Öböl-országok által pénzelt milíciák is sanyargatják - arról már nem is beszélve, hogy a káoszt kihasználva az al-Káida is stabil bázisokat épített ki magának az országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport