Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Legfiatalabb főtitkárát választotta meg a CDU

2018.12.08. 16:59

Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hamburgi pártkongresszus második napján megválasztotta új főtitkárát, aki a 33 éves Paul Ziemiak lett, írja a Deutsche Welle.

A CDU pénteken szavazott arról, hogy ki vegye át a párt élén a pártelnöki tisztségéről lemondó Merkel helyét. Végül az 1001 delegált többsége az eddigi főtitkár Annegret Kramp-Karrenbauert, Merkel favoritját választotta meg a kancellár régi riválisával, Friedrich Merz egykori frakcióvezetővel, és Jens Spahn egészségügyi miniszterrel szemben.

Ziemiak konzervatívabb irányzatott képvisel, mint Merkel vagy Kramp-Karrenbauer, és sokkal inkább Merz-hez és Spahnhoz áll közel. Több ügyben is bírálta korábban Merkel politikáját, többek között a menekültválság idején is. Főtitkári megválasztását viszont Kramp-Karrenbauer javasolta, mert ezzel is elejét akarta venni a párton belüli megosztottságnak, és gesztust akart tenni a konzervatívabb szárny felé. Egy másik szempont pedig az lehetett, hogy a párt nyisson ezen keresztül is a fiatalok felé.

A szavazás előtti beszédében a jogállam fontosságát hangsúlyozta, és arról beszélt, hogy a terrorveszélyt jelentő személyeket következetesen ki kell toloncolni.

Ziemiak az eddigi legfiatalabb főtitkár, 2014 óta a CDU és a bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös ifjúsági szervezetét, a Junge Uniont vezette. 2017-ben bekerült szövetségi képviselőként a Bundestagba. Ziemiak lengyel származású, hároméves volt, amikor családja bevándorolt Németországba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!