Judit
2 °C
7 °C

Legfiatalabb főtitkárát választotta meg a CDU

2018.12.08. 16:59

Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hamburgi pártkongresszus második napján megválasztotta új főtitkárát, aki a 33 éves Paul Ziemiak lett, írja a Deutsche Welle.

A CDU pénteken szavazott arról, hogy ki vegye át a párt élén a pártelnöki tisztségéről lemondó Merkel helyét. Végül az 1001 delegált többsége az eddigi főtitkár Annegret Kramp-Karrenbauert, Merkel favoritját választotta meg a kancellár régi riválisával, Friedrich Merz egykori frakcióvezetővel, és Jens Spahn egészségügyi miniszterrel szemben.

Ziemiak konzervatívabb irányzatott képvisel, mint Merkel vagy Kramp-Karrenbauer, és sokkal inkább Merz-hez és Spahnhoz áll közel. Több ügyben is bírálta korábban Merkel politikáját, többek között a menekültválság idején is. Főtitkári megválasztását viszont Kramp-Karrenbauer javasolta, mert ezzel is elejét akarta venni a párton belüli megosztottságnak, és gesztust akart tenni a konzervatívabb szárny felé. Egy másik szempont pedig az lehetett, hogy a párt nyisson ezen keresztül is a fiatalok felé.

A szavazás előtti beszédében a jogállam fontosságát hangsúlyozta, és arról beszélt, hogy a terrorveszélyt jelentő személyeket következetesen ki kell toloncolni.

Ziemiak az eddigi legfiatalabb főtitkár, 2014 óta a CDU és a bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös ifjúsági szervezetét, a Junge Uniont vezette. 2017-ben bekerült szövetségi képviselőként a Bundestagba. Ziemiak lengyel származású, hároméves volt, amikor családja bevándorolt Németországba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?