Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Kisebbségi kormány alakul Belgiumban

2018.12.09. 17:49

Kisebbségi kormányt alakít Charles Michel belga kormányfő, miután lemondott a legnagyobb koalíciós partner, a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt három minisztere és két államtitkára. Fülöp belga király elfogadta a lemondásokat és jóváhagyta az új kormány összetételét – írja az MTI a belga sajtó nyomán.

Az Új Flamand Szövetség – négy év közös kormányzás után és öt hónappal a következő, májusban esedékes parlamenti választások előtt – azért döntött a kormányból való kilépés mellett, mert nem tudták áthidalni a köztük és a másik három koalíciós párt között kialakult mély nézetkülönbségeket az ENSZ migrációs csomagjáról.

A belga parlament nagy többséggel biztosította támogatásáról az ENSZ migrációs megállapodását csütörtök este, de az Új Flamand Szövetség, illetve az erősen jobboldali irányultságú, populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) és a Néppárt (PP) a dokumentum aláírása ellen szavazott.

Az N-VA frakcióvezetője előzőleg leszögezte, hogy nem lépnek ki a kormánykoalícióból a vita miatt, azonban azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti szavazásnak nincs jogi kötőereje, az ügyben a kabinetnek kell döntenie konszenzusos alapon, ennek hiányában a miniszterelnök a kormány támogatása nélkül írhatja alá az egyezményt.

Bart De Wever, az N-VA elnöke szombaton ultimátumot adott a miniszterelnöknek, miszerint pártja kilép a kormányból, ha Charles Michel elutazik Marrákesbe és aláírja az ENSZ-egyezményt. A kormány szombat esti ülésén azonban nem sikerült megegyezni, a miniszterelnök megerősítette, hogy aláírja a megállapodást, és gondoskodik a távozó miniszterek pótlásáról. Az éjszakába nyúló rendkívüli kormányülés hamar véget ért, mivel Michel bejelentését követően Jan Jambon belügyminiszter és Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár elhagyta a termet.

A VRT flamand közszolgálati televízió beszámolója szerint a lemondó politikusok feladatait több kormánytag között osztják szét. Theo Francken portfólióját Maggie de Block szociális és közegészségügyi miniszter kapja meg, a menekültügy és a migráció korábban is hozzá tartozott. Zuhal Demir, esélyegyenlőségért és a tudományos életért felelős államtitkár feladatait Denis Ducarme, a kis- és középvállalkozások, vállalkozók és a mezőgazdaság ügyeinek minisztere kapja meg. Steven Vandeput védelmi miniszter feladatai Didier Reynders külügyminiszterhez kerülnek. Alexander de Croo miniszterelnök-helyettes veszi át a pénzügyminisztérium irányítását Johan Van Overtveldttől, míg Jan Jambont Peter de Crem külkereskedelmi államtitkár váltja fel a belügyminisztérium élén. A miniszterelnök vasárnap találkozott Fülöp belga királlyal, aki elfogadta a lemondásokat és jóváhagyta az új kormány összetételét.

Az ENSZ migrációs csomagja más tagállamokban is konfliktushoz vezetett. Szlovákiában a külügyminiszter mondott le, miután a szlovák parlament nem szavazta meg a csomagot. A magyar kormány is elutasítja a javaslatot, mert az Szijjártó Péter külügyminiszter szerint veszélyes és újabb migrációs hullámot indíthat el. A csomag tartalmáról és a kormány kifogásairól még februárban írtunk részletesebben.