Trump veje tanácsot adott a szaúdi hercegnek az újságírógyilkosság után

2018.12.09. 20:40

Donald Trump amerikai elnök veje és bizalmasa, Jared Kushner a fehér házi protokollt félredobva informális magánbeszélgetéseket folytatott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, még a nagy port kavart újságírógyilkosság, Dzsamál Hasogdzsi megölése után is – írja a New York Times.

A hazája kormányát gyakran kritizáló, ezért az ország elhagyására kényszerült Hasogdzsit október 2-án ölték meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A CIA kiszivárgott értékelése szerint a gyilkosságot maga bin Szalmán herceg rendelhette meg. Az eset miatt Szaúd-Arábiát, és különösen a herceget nemzetközi diplomáciai össztűz érte.

A New York Times szerint Kushner azonban tanácsokat adott bin Szalmánnak, hogyan vészelheti át a gyilkosság által kavart vihart. A lap szerint a szaúdiak már Trump megválasztása idején nagy erőkkel udvaroltak Kushnernek, és a gyilkosság után Trump veje és közeli tanácsadója vált a herceg legnagyobb fehér házi védelmezőjévé.

Nem ez az első alkalom, hogy bin Szalmán is Kushner kapcsolatát kritikák érik. Még tavasszal az Intercept arról írt, hogy forrásaik szerint bin Szalmán szeretett azzal dicsekedni, hogy Kushner a zsebében van. A CNN pedig októberben azt írta, a két férfi magán úton, Whatsappon is szokott csetelni.

A Fehér Ház akkor is most is tagadta, hogy Kushner bármiféle szabályt megszegett volna, a közleményük szerint minden protokollt betartva kommunikált csak a herceggel.  • Hírek
  • Hírek