Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását Marrákesben

2018.12.10. 10:53

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását a marokkói Marrákesben hétfőn megkezdődött konferencián 164 ország támogatásával, több tagállam nyílt rosszallása és távolmaradása mellett.  A házigazda Neszer Burita marokkói külügyminiszter jelentette be, hogy a dokumentum kidolgozásában részt vevő 192 ENSZ-tagállam nagy többsége jóváhagyta a paktumot. A megállapodást, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én a világszervezet közgyűlése előtt is szavazásra bocsátják.

A világszervezet országai még 2016 őszén egyeztek meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, a szövegéről pedig idén júliusban állapodtak meg.  A paktum deklarált célja - a tagállamok jelenleg érvényesülő szuverenitásának kifejezett fenntartása mellett - a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

António Guterres ENSZ-főtitkár a tanácskozást megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: nem szabad engedni a félelemnek és a migráció kérdését övező hamis narratíváknak. A főtitkár szerint számos félrevezető információt terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyet Guterres a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezett. A nemzetközi közösség kollektív szégyenének minősítette, hogy 2000 óta útja során több mint 60 ezer migráns halt meg.

Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt.

Magyarország nemet mondott a csomagra, pontosabban még nyáron kilépett a tárgyalásokból. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor azt mondta, "a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel", mivel szerinte az ösztönzi a migrációt, és emberi jogként tekint rá, ami a kormány számára elfogadhatatlan. Szijjártó szerint eddig arról volt szó, hogy a dokumentum nem kötelező érvényű, de szerinte ez már nem igaz, és veszélyt hozhat a világra, ugyanis milliókat inspirálhat arra, hogy útra keljenek.

Az egyezmény elfogadásának folyamatából időközben kilépett többek között az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Szlovákia is. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között. Az ENSZ-főtitkár arra kérte az egyezményt elutasító államokat, hogy gondolják újra döntésüket.

A migrációs csomag mellett készül egy menekültügyi csomag is, de néhány napja arről szóltak a hírek, hogy Magyarország azt sem fogadja el. Szijjártó Péter azt nyilatkozta, az veszélyes, és újabb migrációs folyamatok megindulását ösztönözheti. Úgy fogalmazott, "az ENSZ a globális migrációs csomaggal párhuzamosan elkészítette annak "testvérét", a globális menekültügyi csomagot is, amely arról szól, hogy akit a migrációs csomaggal nem tudnak "behozni a főkapun", azt a menekültügyi csomaggal behoznák "a hátsó kisajtón".