Örmény választás: 70 százalék felett kapott a korrupcióellenes párt

000 1BG5JX
2018.12.10. 08:32
Az Én Lépésem Párt nyert, és legyőzte a Virágzó Örményország és a Megvilágosult Örményország nevű pártokat. Az örmény előrehozott választások nem csak a pártnevek miatt alakultak különösen.

Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő Én Lépésem (My Step) elnevezésű pártszövetsége szerezte meg a szavazatok 70,43 százalékát a vasárnap Örményországban tartott előrehozott parlamenti választásokon. A Frank Sinatra My way című dalára emlékeztető korrupcióellenes szövetség győzelme egy percig sem forgott veszélyben, az előzetes közvélemény-kutatások is 70 százaléki eredményt jósoltak neki.

Szargszján bukott egy óriásit 

A korábban kormányzó Örményország Köztársasági Pártja csak a voksok 4,7 százalékával nem érte el a törvényhozásba kerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

A jereváni törvényhozásba Pasinján politikai erején kívül két másik párt is bekerült: a Virágzó Örményország, amely a szavazatok 8,27 százalékát szerezte meg, illetve a Megvilágosult Örményország a voksok 6,37 százalékával - közölte az örmény választási bizottság hétfő reggel a leadott voksok összesítését követően.

Csalások, zavarok

A 2,5 millió örmény választópolgárt megmozgató esemény előtt sok volt a panasz, egyes pártok szerint kevés idő volt a felkészülésre, a két hetes kampányidőszakban is akadtak nézeteltérések, egymás plakátjainak letépkedése, átragasztása, hasonlók.

A pártok csak az azeri-, és magyarellenességben értettek egyet, mint emlékezetes Örményország nem rajong hazánkért, amióta kiadtuk Azerbajdzsánnak a baltás mészárost.

Ünnepelt a kormányfő

A választás után mindenesetre a régi-új kormányfő ünnepelt, mint az MTI írja, Facebook-üzenetében megjegyezte

Hatalmas, hatalmas, hatalmas nép. Szeretlek mindannyiótokat, büszke vagyok rátok és fejet hajtok előttetek"

A 43 éves politikus idén májusban került hatalomra több hetes, a korrupció ellen indított, kormányellenes megmozdulások eredményeképpen. Pasinján azonban októberben lemondott tisztségéről azzal a szándékkel, hogy később feloszlassák a parlamentet és előrehozott választásokat tartsanak.

Két hónap átmenet

Októberben a parlament rendkívüli ülésén szavazott az új miniszterelnök személyéről, de Pasinjánra nem szavazott senki. Az örmény alkotmány szerint ha a törvényhozásnak kétszer egymás után nem sikerül miniszterelnököt választania, a parlamentet fel kell oszlatni, és előrehozott választásokat kell kiírni. A legutóbbi, 2017. április 2-i választásokon a tíz éve hivatalban lévő Szerzs Szargszján államfő vezette Örményország Köztársasági Pártja győzött. Egy évvel később, 2018. április 17-én a parlament Szargszjánt választotta meg az elnöki hatáskörök rovására megerősített kormányfői tisztségre. A korrupcióval és hatalomátmentéssel vádolt politikus ellen tiltakozások, tüntetések kezdődtek, s ő egy héttel később lemondásra kényszerült.

Jött Pasinján

A parlament május 8-án - második nekifutásra - az ellenzéki vezető Nikol Pasinjánt választotta miniszterelnökké, akire a stabilitás megőrzése érdekében 11 kormánypárti képviselő is igennel voksolt. A törvényhozásban azonban Szargszján pártja maradt többségben. Mintegy 2,5 millió szavazásra jogosult járulhatott vasárnap az urnákhoz. Az örmény alkotmány nem határoz meg részvételi küszöböt, így a megjelentek száma nem befolyásolja majd az előrehozott választások érvényességét.

Borítókép: KAREN MINASYAN / AFP  • Hírek
  • Személyi kölcsön