Ida
5 °C
7 °C

Tizenöt évet kapott a kokainkirályként elhíresült Darko Šarić

2018.12.10. 14:14

Tizenöt év letöltendő börtönre ítélte a szervezett bűnözést vizsgáló különleges belgrádi bíróság a "balkáni kokainkirályként" ismert Darko Šarićot, írja az MTI.

A 49 éves férfit 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába csempészése miatt ítélték el. Az ítélet szerint Darko Šarić egy bűnszervezet vezetőjeként 2008-ban és 2009-ben Kolumbiából, Argentínából és Uruguayból juttatta a drogot Nyugat-Európába.

Šarićot 2015-ben első fokon húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám ezt később a fellebbviteli bíróság megsemmisítette, mert úgy ítélte meg, hogy az illetékes belgrádi bíróság hibázott, amikor nem a 2005-ben elfogadott, enyhébb büntetési tételeket tartalmazó szerb büntető törvénykönyv szerint szabta ki a büntetéseket, hanem az új, 2009 óta létező, súlyosabb büntetési tételeket tartalmazó jogszabály szerint. Šarić ugyanis még az előző Btk. hatálya idején követte el a bűncselekményeket, és a büntetőjogi alapelv szerint az enyhébb büntetési tételt kellett volna kiszabni. Ezért új eljárást rendeltek el. Míg az ellene felhozott vádakért az új Btk. szerint 20 év letöltendő börtönbüntetés járna, a régi szerint 15 év a legsúlyosabb kiszabható büntetés.

Darko Šarić 2014-ben adta fel magát, de mindvégig ártatlanságát bizonygatta.

Az úgynevezett Šarić-klán több tagját is elítélték, a legkisebb büntetés hat hónap letöltendő börtönbüntetés volt, míg a legsúlyosabb 15 év, amelyet Šarićon kívül a szökésben lévő Goran Sokovićra szabtak ki. Két vádlottat felmentettek.

Darko Šarić neve 2009 októberében vált ismertté, amikor arról tudósított a szerbiai sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton, Montevideo közelében. A következő évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akkoriban a szerb sajtó arról írt, hogy Šarić és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára, főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával.